Четвер , 19.09.2024

Мігрень – причини, симптоми та лікування головного болю

Мігрень є одним з найпоширеніших неврологічних розладів.

мігрень

Проявляється сильним, пульсуючим головним болем, що вражає одну половину черепа і супроводжується: нудотою, блювотою, підвищеною чутливістю до звуків і запахів і навіть порушеннями зору або чутливості. Причини головного болю мігрені до кінця не пояснені, найпоширенішими є генетичні та екологічні фактори. Лікування полягає в прийомі лікарських препаратів – ліки від мігрені приймаються щоразу (на початку нападу) і з профілактичною метою.

Що таке мігрень?

Мігрень — рецидивуючий нападоподібний однобічний головний біль, що супроводжується додатковими симптомами, такими як підвищена чутливість до світла або звуку, нудота та блювання. Мігрень є первинним головним болем, тобто не викликана іншими захворюваннями.

Серед ліків від мігрені найефективнішою є група препаратів під назвою триптани. Мігрень є хронічним захворюванням і повністю вилікувати його неможливо. Однак важливо уникати факторів, що провокують напади – дієта при мігрені не повинна містити продуктів, які викликають напади болю у даної людини.

Мігрень – причини

Поки що чіткої причини мігрені не встановлено, ми лише знаємо, що це генетично успадковане захворювання, яке включає кілька генів. Під час нападу залучаються судинна система, нервові волокна і центри в корі головного мозку.

Біль при мігрені може бути спровокований або посилений, наприклад, голодом, недосипанням, алкоголем, шумом, яскравим світлом, сильною втомою після фізичних вправ.

Збільшення частоти нападів також може бути викликано ожирінням, зловживанням алкоголем або стресом. Крім того, раптова зміна погоди, деякі парфуми та гормональні зміни під час менструації або овуляції можуть спровокувати напад мігрені.

Мігрень – фази

Існує кілька фаз нападу головного болю мігрені:
1. продромальна фаза,
2. аура мігрені,
3. фаза болю,
4. постродмальна фаза.

Їх тривалість різна, і прогресування наступних стадій найчастіше непомітно для пацієнта. У постдромальній (продромальній) фазі пацієнти відчувають занепокоєння, можуть спостерігатися розлади апетиту, пацієнти також відзначають підвищену чутливість до шуму, світла та запахів.

Напад болю найменш приємний з усіх етапів. У постдромальній фазі пацієнти відчувають втому і тривогу, може знову виникнути гіперчутливість до зовнішніх подразників.

Мігрень – симптоми

Якщо біль триває довше 72 годин, це називається мігренню. Судоми можуть виникати через тригери. Частота нападів різна у різних пацієнтів – біль може виникати майже щодня, кілька разів на тиждень або місяць, а у деяких людей це може бути кілька епізодів протягом життя. Пацієнти не відчувають болю між нападами, і тривалість періодів ремісії також відрізняється.

Багато молодих жінок відчувають менструальну мігрень – це мігренеподібний головний біль, який з’являється від 2 днів до менструації до 3 днів після її закінчення. Мігрень також зустрічається у дітей і підлітків, але набагато рідше, ніж у дорослих.

Мігрень – лікування

Лікування нападів можна розділити на випадкове (приймається для зменшення симптомів, коли вони виникають) і профілактичне (приймається щодня для зменшення кількості та інтенсивності нападів). Для лікування мігрені використовуються такі препарати:
1. нестероїдні протизапальні засоби (напроксен, ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота),
2. агоністи 5-гідрокситриптамінових рецепторів, так звані триптани.

Єдиного препарату від мігрені, ефективного для всіх пацієнтів, не існує. Ліки від мігрені підбираються індивідуально і залежать, в тому числі, від віку пацієнта і супутніх захворювань.

Профілактичне лікування мігрені рекомендується продовжувати не менше 3 місяців, але найчастіше воно триває близько року. Велика частина пацієнтів відзначає поліпшення – після припинення профілактичного лікування у них напади виникають рідше та з меншою інтенсивністю.