Вівторок , 30.04.2024

Житель Бучача, який закликав до “кривавого перевороту”, отримав три роки тюрми

За матеріалами СБУ засуджено жителя Тернопільщини, який закликав до насильницького повалення конституційного ладу.

Про це сьогодні, 13 березня, повідомили у прес-службі управління СБУ в Тернопільській області.

Служба безпеки зібрала беззаперечні докази вини чергового інтернет-агітатора, який розповсюджував у соціальних мережах заклики до вбивства державних діячів і повалення конституційного ладу України.

За даними слідства, 40-річний житель Бучача упродовж 2019 та 2020 років, використовував особистий акаунт в соцмережі Facebook, для систематичного поширення дописів, якими намагався схилити співгромадян до антидержавних  дій та насильства.

Він закликав своїх читачів у силовий спосіб змінити встановлений Конституцією України порядок організації та функціонування інститутів держави й суспільства, що мотивував особистим невдоволенням чинним державним устроєм та діяльністю представників державної влади.

Під час проведення санкціонованих судом слідчих дій у помешканні засудженого виявлено комп’ютер, за допомогою якого він розповсюджував матеріали, якими підбурював користувачів соціальної мережі вчинити «кровавий переворот в Україні» та вбити «всіх чиновників, суддів та їх сім’ї».

Результати лінгвістичної експертизи цих дописів підтверджують: вони містять публічні заклики до насильницького повалення конституційного ладу, а також вбивства посадових осіб органів державної влади.

На підставі зібраних СБУ доказів Бучацький районний суд визнав інтернет-агітатора винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 109 Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Викриття та документування протиправної діяльності здійснювали кіберфахівці  та слідчі Управління СБ України в Тернопільській області за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.

Читайте також:
На Тернопільщині внаслідок аварії загинув 21-річний водій ВАЗу