П’ятниця , 18.10.2024

Лікування рухом: користь кінезотерапії при остеохондрозі

Кінезіотерапія – це рухова терапія, метою якої є покращення рухів і допомога у частковому або повному відновленні фізичної форми на функціональному та структурному рівнях.

кінезіотерапія

Завдяки вправам, призначеним фізіотерапевтом https://www.healthlifemc.com.ua/ , пацієнт може відновити якість життя, яка була до хвороби, травми чи дисфункції.

Що таке кінезітерапія і яка її мета?

Кінезіотерапія – це комплекс фізіотерапевтичних заходів, які застосовуються при порушеннях функцій і захворюваннях опорно-рухового апарату. Це можуть бути як різного роду травми, так і хронічні болі в хребті. Вправи, адаптовані до індивідуальних потреб, є невід’ємним елементом процесу реабілітації.

У поєднанні з фізіотерапевтичними процедурами вони можуть принести значну користь здоров’ю та прискорити процес регенерації.Під час занять в реабілітаційному кабінеті реабілітолог за допомогою вправ впливає на витривалість, амплітуду рухів у суглобах, а також силу і працездатність організму.

Види кінезітерапії

За площею впливу вправ під час кінезотерапії виділяють:

1. Місцева кінезітерапія. Цей тип вправ виконується на вибраній ділянці тіла і впливає на певний сегмент і структуру тіла. Метою локальної кінезіотерапії є швидке відновлення працездатності на функціональному рівні.Лікар-фізіотерапевт може призначити керовані, дихальні, ізометричні, активні та активно-пасивні та самопідтримуючі вправи.

2. Системна кінезітерапія. Цей вид рухової терапії задіює весь опорно-руховий апарат і впливає на загальну працездатність організму. Завдяки вправам покращуються показники, пов’язані, зокрема, із фізичною формою, силою та витривалістю дихальної та серцево-судинної систем. Це може бути як лікувальна і корекційна гімнастика, так і рух у водному середовищі.

Кінезітерапія – найпоширеніші показання до рухового лікування

Кінезітерапія використовується, серед іншого, для:
травми опорно-рухового апарату,
ревматоїдна хвороба,
дегенерація суглобів,
рання підтримка моторного розвитку дітей,
хвороба Паркінсона,
розсіяний склероз,
ураження периферичної нервової системи,
плоскостопість,
біль у хребті,
біль в опорно-руховому апараті.

Кінезіотерапія також використовується як частина реабілітації та для підтримки лікування переломів і травм, а також неврологічних дисфункцій і ревматичних захворювань. Вона також добре працює як один із елементів профілактики та лікування остеохондрозу.

Які переваги кінезотерапії?

Найважливіші переваги рухової терапії включають:
зменшення болю в опорно-руховому апараті,
зниження напруги і стресу,
підвищення м’язової витривалості,
краще функціонування в повсякденному житті та загальне покращення якості життя,
зміцнення м’язових волокон і збільшення їх маси,
формування правильної постави тіла,
менше м’язових контрактур,
зменшення запалення капсули суглоба і збільшення кількості синовіальної оболонки.

Як легко зрозуміти, рух – це найважливіше в кінезіотерапії. Тому дуже важливо дотримуватися рекомендацій лікаря-фізіотерапевта медичного центру “Health Life”, який підбирає види вправ, що відповідають даному захворюванню. Зазвичай деякі з них проводяться в реабілітаційному кабінеті, а деякі вдома. Пам’ятайте, що не варто недооцінювати вправи, які лікар рекомендує виконувати самостійно. Точність і регулярність є дуже важливим елементом рухової обробки.