П’ятниця , 19.04.2024

10 найкрасивіших водоспадів України (ФОТО)

Україна славиться багатьма цікавими й красивими речами, проте мало хто знає, що на її території розташовано більш ніж 40 мальовничих водоспадів. Саме про 10 найкрасивіших із них читайте у цій публікації.

Водоспад Шипіт

У селі Пилипець, що на Закарпатті, знаходиться один із найкрасивіших у світі водоспадів – Шипіт. Вода опускається з притоки Репинки у невелику ущелину, вквітчану дивовижними рослинами.

Варто зазначити, що саме біля цього водоспаду щороку на початку липня проходить неформальний фестиваль.

Повна висота водоспаду становить 14 метрів. Він має п’ять каскадів.

Джуринський водоспад

На Тернопільщині поблизу села Нирків (Заліщицький район) знаходиться Джуринський, або як його ще називають Червоногородський водоспад. Це гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, яка щороку збирає тисячі туристів з усіх кутків України.

Його висота становить 16 метрів, а ширина сягає до 20 м.

Варто зазначити, що історія виникнення і точна дата Джуринського водоспаду дотепер не встановлена.

Срібні струмені

У Криму на річці Сари-Узень поблизу села Соколине (Бахчисарайський район) розміщений водоспад під назвою Срібні промені. Вода спадає з туфового майданчика, вкритого мохом. Висота чистого падіння води становить майже шість метрів.

Варто зазначити, що минулого року через обмерзання брили відбулося часткове руйнування водоспаду.

Водоспад Кобалар (Козирок)

Крим багатий на водоспади. Яскравим та неймовірно прекрасним доказом цьому є водоспад Кобалар, або як його ще називають Козирок. Розташований він на струмку Кобалар-Су поблизу селища Передове.

Вода в чистому падінні стікає з чотирнадцатиметрової брили у невеличке озерце. В оточенні зеленні та під сонячним промінням водоспад виграє тисячами барв, створюючи просто неймовірне видовище.

Зазначу, що поблизу водойми живе кілька сотень равликів.

Водоспад Городилів

В Закарпатській області поблизу села Іза та міста Хуст знаходиться водоспад Городилів. З висоти чотирьох метрів по зарослих зеленим мохом каменях спускається джерельно чиста вода. Над усією картиною облаштований оглядовий майданчик, з якого добре проглядаються усі каскади водоспаду.

Русилівські водоспади

Ще однією окрасою Тернопільщини є Русилівські водоспади, розташовані у Бучацькому районі поблизу села Русилова.

П’ятнадцять мальовничих каскадів розтягнуто майже на три кілометри. Найбільший із них сягає до 10-15 метрів в ширину та до 12 метрів у висоту (висота чистого падіння).

Мальовничі вапнякові туфи, каньйоноподібні долини та різноманітна флора щороку ваблять тисячі туристів.

Манявський водоспад

В Івано-Франківській області поблизу села Манява (Богородчанський район) знаходиться Манявський водоспад. Один каскад висотою у 20 метрів утворився з еоцену Скибового покриву. Довкола нього мальовничо ростуть ялицево-букові насадження.

Зазначу, що тепер для екстремалів можливий спуск з водоспаду на мотузці.

Водоспад Труфанець

У Рахівському районі на Закарпатті розташований один із найгарніших водоспадів у всьому світі. Понад п’ять каскадів Труфанця ваблять туристів з усіх кутків планети.

Загальна висота водоспаду становить 36 метрів. Біля підніжжя зроблений оглядовий майданчик-альтанка, з якого можна милуватися всією красою природи.

У 1997 році водоспад внесли до складу Карпатського біосферного заповідника.

Водоспад Гуркало

У Львівській області поблизу села Корчина (Сколівський район) розташувався водоспад Гуркало. Один каскад із висотою падіння у п’ять метрів вабить туристів з усіх кутків України.

Попри невеликі розміри водоспад і справді гучний, що й лягло в основу назви.

Поблизу Гуркала є кілька галявин для відпочинку.

Водоспад Маліївці

В Хмельницькій області в селі Маліївці (Дунаєвецький район) розміщений надзвичайно красивий однойменний водоспад. Знаходиться він у скелі вапняку висотою у 18 метрів та вважається релігійною та історичною цінністю.

Варто зазначити, що водоспад – рукотворний, а у скелі міститься грот.

Христина СЛОТА