П’ятниця , 29.03.2024

В Агрохолдингу «МРІЯ» запрацювало управління агрономічної експертизи

В Агрохолдингу «МРІЯ» запрацювало управління технологічної та наукової експертизи для впровадження кращих світових практик у виробничих процесах.

Метою так званого R&D (research& development) центру є підвищення ефективності виробництва шляхом знаходження інноваційних рішень, їх випробування в умовах компанії, втілення IT-технологій, реалізації нових напрямків виробництва і нових партнерських проектів.

На сьогодні Управління працюватиме в п’яти напрямках: досліди, якість ґрунту, «Планшет агронома», змішувальні станції і БПЛА.

«Управління було створено у відповідь на об’єктивну потребу постійного підвищення ефективності власного виробництва Компанії, – коментує керівник проекту, начальник управління Олександр Хмелюк. – Ми не стоїмо на місці, хочемо вдосконалюватися і йти в ногу з часом. Тому ми будемо самостійно оцінювати передові технології, нові практики і кращі світові інноваційні рішення в рослинництві, тестувати їх в наших умовах з метою подальшого впровадження у виробничі процеси».

Механізм роботи агрономічної експертизи простий: з різних рівнів Компанії надходять запити і пропозиції щодо вдосконалення діючих або впровадження нових технологій.

На першому етапі здійснюються теоретичні припущення, обґрунтування, розрахунки, і якщо вони підтверджують необхідність нововведень, то на наступному етапі проводиться їх випробування вже у виробництві. На заключному етапі, після підтвердження ефективності – впровадження.

Задля досягнення поставленої перед управлінням мети чи не найважливішу роль відіграє подальша автоматизація виробництва за допомогою інтенсивного впровадження IT-технологій. Варто відзначити, що левову частку програмного забезпечення для своїх проектів фахівці «МРІЇ» розробляють самостійно. Це дозволяє при необхідності оперативно вносити в них зміни і доопрацювати.

Ще в минулому році «МРІЯ» успішно впровадила власну розробку – проект «Планшет агронома», який дозволив агрономам Компанії отримати доступ до інтерактивної карти полів навіть без підключення до інтернету і практично повністю відмовитися від паперової звітності.

Так, в найближчі терміни на «Планшет агронома» чекають удосконалення, завдяки яким час на здійснення моніторингу кожного поля буде оптимізовано до 2-3 хвилин, а акти перевірки стану культур будуть формуватися автоматично на підставі закладеного алгоритму відповідності. Раніше внесення даних з одного поля займало у агронома 15-20 хвилин.

Також в планшет буде додано ряд додаткових довідкових матеріалів та інструментів, як наприклад, статистичний калькулятор для визначення рівномірності посіву, що дасть можливість більш якісно налаштовувати сівалки безпосередньо у процесі виконання техопераціі, а не констатувати факт після отримання сходів, як було раніше, коли вже не можна нічого змінити.

Олександр Хмелюк

Однією з головних інновацій для «МРІЇ» стане також власна лабораторія для проведення аналізу ґрунтів. З огляду на те, що мінімальна річна потреба в якісному аналізі ґрунтів для компанії становить 30 тис. га, економічно доцільним рішенням стало придбання власної лабораторії. Це дасть можливість оптимізувати витрати на мінеральні добрива, частка яких до 30% в собівартості, і управляти якістю ґрунтів.

Також другий рік поспіль в Агрохолдингу використовуються квадрокоптери, за допомогою яких моніторять стан посівів, контролюють процес збору врожаю, виготовляють навчальні відеоролики і багато іншого.

У цьому році планується придбати новий безпілотний літальний апарат (БПЛА), який обладнаний мультиспектральною камерою. Використання протягом попередніх двох років супутникових знімків не дало об’єктивної відповіді на питання про стан наших полів через часту сильну хмарність та великого розміру пікселя.

Крім того, безпілотник оснащений декількома камерами, що дозволить відійти від менш ефективного агромоніторінгу і дасть можливість провести обстеження, де це необхідно та у потрібний період часу. За допомогою індексів NDVI ми отримаємо максимально якісну інформацію для управління ризиками зниження врожайності.

Аналогічний підхід застосують у «МРІЇ» і до використання засобів захисту рослин. У поточному сезоні пройде випробування придбана змішувальна станція. Мета такого нововведення – підвищення якості робочих розчинів для обприскування культур, контроль потрапляння на поле необхідної кількості препаратів і впровадження практики виготовлення так званих робочих розчинів.

Змішувальна станція може бути як мобільною, так і використовуватися стаціонарно. Але оскільки вона вимагає чистої води з відповідним рівнем pH і жорсткістю, Компанія буде розміщувати такі змішувальні станції відповідно до санітарних норм поблизу складів ЗЗР та джерел чистої води, щоб забезпечити максимальну ефективність ЗЗР.

Також у перспективі створення у «МРІЇ» окремого насіннєвого господарства, яке дозволить не тільки забезпечувати потреби холдингу, а й вирощувати і продавати насіння власного виробництва іншим компаніям.

Робота в цьому напрямку вже розпочалась: насіннєвий завод Компанії в м. Хоростків починаючи з минулого року надає послуги з доведення насіннєвого матеріалу до посівних кондицій (очищення і калібрування) для компаній, що займаються продажем насіння.

Нагадаємо, потужність насіннєвого заводу Агрохолдингу досягає 300 тонн насіння зернових на добу, він обладнаний двома паралельними лініями і забезпечує якість насіння більше 99% за показниками чистоти матеріалу.