Вівторок , 19.03.2024

У Тернополі водій за третю впродовж року їзду “під кайфом” отримав 51000 гривень штрафу

Тернопільський міськрайонний суд вперше застосував новий закон про порушення правил дорожнього руху для покарання нетверезого водія. Причому, застосував це по-крупному.

Як вбачається із матеріалів судової справи, факт порушення працівники поліції виявили 19 березня цього року у Тернополі на вулиці 15 Квітня, пише Тернополіс.

Вранці, близько 9.00, правоохоронці зупинили водія автомобіля “Мазда 3”, який перебував за кермом з явними ознаками наркотичного сп’яніння – звужені зіниці ока, які не реагують на світло, поведінка, що не відповідає обстановці, неприродна блідість.

Водій у категоричній формі відмовився від проходження у медичному закладі огляду на стан наркотичного сп’яніння.

Відтак, на нього склали адміністративний протокол за ч. 3 ст. 130 Кодексу України про адміністративні порушення (третє впродовж року керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У липні та листопаді минулого року цей водій притягувався до відповідальності відповідно за ч. 1 ст. 130 КУпАП і ч. 2 ст. 130 КУпАП. Таким чином, це вже третє його нетверезе керування транспортним засобом впродовж року.

У судове засідання водій “Мазди” не з’явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце його проведення. Тому суддя 5 квітня розглянув справу за відсутності особи, на яку складені адмінматеріали.

Дослідивши матеріали справи, Тернопільський міськрайонний суд постановив водія легкового автомобіля “Мазда 3” визнати винним у вчиненні адміністративного порушення, передбаченого ч. 3 ст. 130 КУпАП та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 51000 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 10 років.

Окрім цього водій-порушник має сплатити 454 гривні судового збору.

За новим законом передбачено, що за третє впродовж року нетверезе керування окрім штрафу та позбавлення водійського посвідчення також передбачено іще одне покарання передбачено іще одне покарання – транспортний засіб підлягає конфіскації. Втім, у даному випадку ця норма не застосована, оскільки автомобіль “Мазда 3”, яким керував порушник, не належить йому на праві приватної власності.

Нагадаємо, із 17 березня цього року в Україні вступив в дію новий закон, який передбачає посилене покарання за порушення правил дорожнього руху.

Тепер за керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння передбачений штраф у розмірі 17 000 гривень з позбавлення права керування терміном на 1 рік.

За друге впродовж року нетверезе керування транспортним засобом передбачений штраф у розмірі 34 000 гривень з позбавлення права керування терміном на 3 роки.

І за третє впродовж року нетверезе керування транспортним засобом передбачений штраф у розмірі 51 000 гривень з позбавлення права керування терміном на 10 років та конфіскацією авто.

Читайте також:
За минулу ніч на дорогах Тернопільщини спіймали трьох пияків і одного наркомана