Вівторок , 19.03.2024

У Тернополі спіймали п’яного водія “Ленд Ровера”, але не змогли його покарати

Тернопільський міськрайонний суд розглянув справу щодо водія, на якого патрульні склали протокол за нетверезу їзду.

Як вбачається із протоколу, факт порушення було зафіксовано 16 жовтня 2021 року у місті Тернополі. Близько четвертої години ночі на вулиці Львівській працівники поліції зупинили водія автомобіля “Ленд Ровер”, який порушував правила дорожнього руху – при виконанні повороту праворуч не увімкнув завчасно відповідний світловий покажчик повороту.

Під час спілкування у кермувальника були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на стан сп’яніння водій на місці зупинки відмовився. Також відмовився і проїхати для огляду у найближчий медичний заклад.

На порушника винесли постанову за несвоєчасне подання попереджувальних сигналів, а також склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

За скоєне водієві загрожував штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судовому засіданні кермувальник своєї провини не визнав. Пояснив, що працівники поліції зупинили його неправомірно, оскільки не надали доказів порушення ним Правил дорожнього руху.

Окрім того зазначив, що від проходження огляду на стан сп’яніння не відмовлявся, а тому просив закрити справу за відсутністю складу порушення.

Переглянувши запис із відеореєстратора службового автомобіля патрульної поліції, суд прийшов до висновку, що водій “Ленд Ровера” покажчик правого повороту увімкнув завчасно. Постанову про притягнення до відповідальності за це порушення водій оскаржив у суді.

Відтак, суд прийшов до висновку, що у працівників поліції не було законних підстав для зупинки вказаного водія.

Отож, у підсумку Тернопільський міськрайонний суд постановив закрити справу щодо водія автомобіля “Ленд Ровер” за ч. 1 ст. 130 КУпАП, у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Постанова судді уже набрала законної сили.

Слід зауважити, що якби у такій ситуації опинився водій трохи дешевшого автомобіля, ніж “Ленд Ровер”, то рішення могло би бути іншим.

У подібних випадках суди призначають штрафи для водіїв бюджетних авто, мотивуючи тим, що відсутність законних підстав для зупинки не заперечує факту керування транспортним засобом у стані сп’яніння.

Читайте також:
0,39 проміле: на Бучаччині майже тверезий водій отримав 17000 грн штрафу