Субота , 29.06.2024

Україна зіграла в нічию з Бельгією та вилетіла з Євро-2024

Україна – Бельгія –  0:0.

Кажуть, добрий початок – це пів справи. Відповідно, можна сказати, що поганий початок здатен загубити оту саму справу. Доля збірної України на Євро-2024 – підтвердження цього. Фіаско у стартовій грі з румунами стало тим важким тягарем, який, наче гирі на ногах у потопельника, потяг нашу команду додолу.

Не допомогли, в кінцевому підсумку, ні перемога над Словаччиною, ні нічия у доволі рівній грі з бельгійцями. З одним уточненням: суперників ця нічия, загалом, влаштовувала, а для нас означала “Auf  Wiedersehen, Euro-2024”.

Перед останнім туром часто доводилося читати, що у паралельному матчі Румунія і Словаччина “розпишуть” нічию, яка влаштує обох. Так, зрештою, і сталося. За цих умов перед збірною України стояло невблаганне в своїй категоричності завдання: обов’язково перемогти бельгійців. 

Для цього С.Ребров і його штаб вирішили створити, передусім, міцний захист з п’яти гравців. Творити всередині поля були покликані, передусім, Судаков і Шапаренко, а в нападі вийшли одразу двоє форвардів: Довбик і Яремчук.

Наші почали доволі сміливо, кілька разів наблизилися до воріт бельгійців  і намагалися високо пресингувати. Але потім ніби злякалися отої своєї сміливості, й бельгійці почали прибирати ініціативу до рук. Цьому сприяли необов’язкові втрати м’яча українцями. Надійність захисту вдавалося підтримувати, але цього за даних обставин було замало. 

А попереду…двом ведмедям у одному барлозі не те щоб виявилося затісно – вони просто кожен окремо один від одного займалися…щиро кажучи, чим займалися, з’ясувати так і не вдалося. Не кажучи вже про те, що будь-якої взаємодії між ними не було й близько. Показовими є репліки коментатора по ходу матчу:

Середина першого тайму: “Нам загострювати не вдається“.

55 хв. другої половини: “Героїчно захищається збірна України”.

“Героїчно захищається звучить, звичайно, героїчно. І за інших обставин сприймалося б цілком нормально. Однак цього разу обставини змушували не лише захищатися, а й загрожувати воротам суперника. А з цим у другом у таймі вийшло те, що…ви самі бачили.  . В тих рідкісних моментах, коли Довбику вдавалося отримати м’яч і наблизитися до штрафного майданчика, він діяв не як найкращий голеадор Ла Ліги, а як вперше і вимушено випущений на поле гравець глибокого резерву. 

Бельгійці ж, як здавалося, доклали рівно стільки зусиль для досягнення сприятливого результату, скільки було необхідно – при цьому декілька разів серйозно загрожуючи воротам Трубіна. Наші у заключній десятихвилинці активізувалися спереду, але спробам Судакова Ярмоленка і Малиновського забракло влучності…

2:1 зі Словаччиною і 0:0 з Бельгією – скажи таке перед турніром, і всі вважали б, що України вийшла у 1/8 Євро-2024. Так воно, можливо, і було б, якби…

Якби не отой початок, який загубив усю справу і в підсумку опустив нашу збірну на останнє місце в групі…

Читайте також:
Графік відключення світла у Тернопільській області на 27 червня