Вже з 1 січня 2021 року на Тернопільщині набере чинності новий регламент щодо організації навчання у школах.
У документі акцент на здорову їжу, повну заборону фаст-фуду, лише внутрішні туалети та інше.
Про зміну правил днями розповів головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
«Створення нових правил направлене на покращення якості харчування у школах. Причиною цьому стала сумна статистика збільшення кількості дітей, що страждають ожирінням. Вже зараз ми повинні думати про здорову націю. А головне – діяти. Разом з харчуванням оновлення торкнулося інших напрямків організації освітнього процесу».
Санітарний регламент передбачає ряд нововведень. Зокрема:
- Підвезення до школи тих учнів, які живуть на відстані понад 2 км від навчального закладу.
- Обов’язкові профілактичні огляди для всіх працівників закладів освіти.
- Заборону оренди шкільних приміщень. Виняток – для освітніх гуртків, курсів тощо.
- Дозвіл на масове підключення Інтернету. Щоправда, при проведенні бездротового зв’язку роутери повинні розташовуватися на висоті понад два метри над підлогою.
- Оновлення комп’ютерів. А саме: використання моніторів з діагоналлю понад 15 дюймів.
- Для профілактики ряду захворювань двічі на рік пересаджувати учнів класу.
- Облаштувати внутрішні санітарні вузли. Тобто, ніяких туалетів на вулиці!
- Хворих учнів розміщувати лише біля внутрішньої стіни класу.
- Повну заборону фаст-фуду, обмеження кількості цукру, жиру та солі в денному раціоні.
Щодо останнього, зі шкільних буфетів також слід вилучити чипси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі, а також ряд інших продуктів, визнаних як потенційно шкідливих для організму.
Важливо: якщо хоча б один учень матиме довідку від лікаря про дієтичні потреби, навчальний заклад повинен забезпечити окреме харчування з урахуванням усіх рекомендацій медпрацівника.
«Суттєвий переворот у харчуванні стосуватиметься продуктів, з яких готують сніданки та обіди, або які пропонують учням у школах. Першочергово, відбудеться вилучення фаст-фудів, трансжирів тощо. Натомість школи повинні збільшити кількість поживних продуктів. Зокрема, злакових, овочів, фруктів та ягід, молочних виробів, свіжої риби».
У міністерстві також планують створити профільну комісію, яка перевірятиме навчальні заклади на дотримання нового регламенту.
Христина СЛОТА