П’ятниця , 29.03.2024

Кривавий супермісяць: вночі 21 січня можна побачити унікальне явище

У ніч з 20 на 21 січня 2019 роки відбудеться повне місячне затемнення.

Незвичайним його робить те, брати участь у ньому буде повний Місяць, який дуже близько підійде до Землі, пояснило NASA. Можливий червоний або помаранчевий колір Місяця, передає gazeta.ua з посиланням на Science Alert.

У всій своїй красі повне затемнення буде видно у Північній і Південній Америці, у Гренландії, у Великобританії, у Північній Європі. У другій половині ночі (21 січня) затемнення частково буде помітним і в Україні.

Очікується, що початок напівтіньового затемнення в Україні відбудеться о 4:37 за Києвом, а початок повного тіньового затемнення – о 6:41. При цьому максимальну фазу варто чекати близько сьомої години ранку, коли над Україною вже зійде Сонце. Помітити його можна буде лише якщо небо буде безхмарним.

Розпочнеться затемнення о 3 годині 34 хвилини за Всесвітнім часом (UT), закінчиться о 6 годині 51 хвилині. Повна фаза — коли світність Місяця зменшиться в 10 тис. разів — триватиме з 4 годин 41 хвилини до 5 годин 43 хвилини. Максимальна фаза очікується о 5 годині 12 хвилин за Всесвітнім часом.

Науковці пояснюють: незвичне забарвлення Місяця під час затемнення спричинене розсіюванням і заломленням сонячного світла крізь нашу атмосферу, коли Місяць проходить через тінь Землі під час повного місячного затемнення.

Зазвичай щороку відбувається від 2 до 5 місячних затемнень. Однак цьогорічне – незвичайне. Супутник нашої планети буде в перигеї, тобто Місяць перебуватиме у найближчій точці до Землі на своїй орбіті і виглядатиме значно більшим, ніж зазвичай. Наступне подібне затемнення відбудеться лише за три роки – у 2022-му.