П’ятниця , 19.04.2024

Петро Ландяк: “Тарифи на газ можна суттєво знизити і це не популізм”

Тернополянин Петро Ландяк, кандидат у народні депутати за виборчим списком партії “Громадянська позиція” у випадку свого обрання у парламент у першу чергу ініціюватиме зниження тарифів на газ для населення.

Про це він заявив під час нещодавньої зустрічі із представниками тернопільських ЗМІ.

“Тарифи на газ суттєво завищені і це не популізм. Щороку аналізую дані. Україна добуває від 13 до 16 мільярдів кубів газу і в цьому році собівартість склала 1200 гривень за метр кубічний. Минулого року було 850. Правда, без рентної плати. З врахуванням рентної плати виходить близько 3600 гривень. А роздрібна ціна – 8500. Тож, при бажанні ціну на газ можна суттєво опустити за рахунок відсікання штучних накруток”. – зазначив політик.

Окрім того він додав, що слід навести лад із мільйонними зарплатами керівництва “Нафтогазу” та витратами на утримання наглядової ради. Такі величезні зарплати не відповідають сьогоднішнім економічним реаліям, адже чимало пересічних людей сьогодні ледь виживають на мінімальні пенсії та зарплати.

Микола Томенко, який був присутній на прес-конференції,  підтвердив: якщо дотримуватися доктрини з газозаміщення, енергозбереження і демонополізації енергетичного ринку, тарифи швидко можна знизити. Але, за словами Томенка, проблема в тім, що діючі депутати й міністри на чолі з прем’єром зайняті виборами, а нова президентська команда не має стратегії з жодного важливого для України питання.

Нагадаємо, Петро Ландяк у партійному виборчому списку “Громадянської позиції” балотується під №7, а Микола Томенко йде третім у списку.