Субота , 20.04.2024

Потрібне NATO, щоб не було АТО

Напередодні парламентських виборів постійно чуємо: «Оберіть нас і ми швидко домовимось з Росією».

Але ж мир можливий або на умовах капітуляції, або на умовах перемоги. Скажу зразу: нас, хто вже захищав державу, влаштовує лише Перемога.

Хто зараз говорить про перемогу? Не про «домовитись», а саме про Перемогу? Я зустрів це слово у програмі лише однієї партії – «Батьківщини». Саме Юлія Тимошенко пропонує план із чотирьох напрямків, абсолютно чіткий і реалістичний.

По-перше, погоджуюсь, що нам потрібен новий формат співпраці з західними країнами, які є союзниками у боротьбі з Росією-агресором. Лише спільно ми можемо говорити з агресором із позиції сили. По-друге, посилення обороноздатності армії.

Третє, ми повинні кардинально посилити наші позиції в міжнародних інституціях і судах, щоб тема України не сходила зі шпальт західної преси. І четверте, що нам потрібно, – вступ до НАТО. Сам факт, що в програмі «Батьківщини» є пункт про негайний вступ України до НАТО, для мене є принциповим.

Якось Юлія Тимошенко сказала: «Наша безпека – тільки в НАТО. Альтернатива для нас лише така: або НАТО, або безкінечне АТО». Мої бойові товариші, з ким довелося вивчати «натівські стандарти» під час спілкування з інструкторами з Латвії та Польщі, абсолютно згодні, що Україну врятує лише цей безпековий союз.

У документах НАТО визначено, що у випадку військової агресії проти однієї з країн-членів, усі інші мають стати на захист країни. Хіба не це нам сьогодні потрібно? «Якби ми були членами НАТО, у нас не було б ані війни, ані розрухи, ані анексованих територій», – сказала Юлія Тимошенко, виступаючи на з’їзді партії «Батьківщина».

Російська Федерація, яка веде війну проти України, витрачає на свою армію 66 млрд. доларів на рік, а Україна – у 22 рази менше. Зрозуміло, що Україна не може «тягатись» з супердержавами, але ж є десятки країн, які забезпечили недоторканність своїх кордонів за рахунок колективної безпеки.

Тому в новому парламенті нам потрібна саме та політична сила, яка, незважаючи на крики скептиків і критиків, одним з головних завдань ставить «негайний вступ до НАТО».

Володимир Целюх, резервіст першої черги  м.Золочів, Львівська обл.