П’ятниця , 19.04.2024

У Тернополі знайшли альтернативу торфу

Новітні теплогенератори, які спалюючи сміття міста виробляють велику кількість потужної енергії, створюють у Великих Бірках, що на Тернопільщині.

Вже понад 15 років тут функціонує підприємство “Українські технологічні системи”. Компанія спеціалізується на проектуванні та виготовленні теплогенераторів, твердопаливних котлів, промислових пальників на біомасі, піролізних утилізаторів промислових і побутових відходів.

Кандидат в народні депутати України від об’єднаних сил націоналістів у Тернополі Леонід Бицюра зазначив, що вже давно шукав альтернативу ,торф’яних котелень і нарешті знайшов варіант, який вразив навіть європейських науковців та винахідників.

“Сьогодні ми побували на унікальному підприємстві і ,я з радістю, для себе побачив, що українці і тернополяни можуть робити фантастичні речі європейського рівня ,можливо, навіть вище “, – розповідає кандидат.

У своєму використанні теплогенератори є абсолютно безпечними для здоров’я людей та навколишнього середовища. Директор підприємства “Українські технологічні системи” Віктор Шульга стверджує, що замінивши ними торф’яні котельні у Тернополі, сума за обігрів домівки у платіжках тернополян стане у кілька разів меншою.

“Розробкою даних технологій ми займаємося вже близько 15 років. Теплогенератори, котли які нагрівають повітря, це наша спеціалізація. Їх потужність варіюється від 15-10 кВт до 5 мВт. Найпотужніші використовуються для зерносушjr, які повністю працюють біомасі , без використання газу. Менш потужні використовуються для обігріву великих об’ємних приміщень – це якісь майстерні, заводи, цехи, теплиці. 
Працюють вони всі на біомасі: полова, подрібнена солома , пілети , навіть кісточка вишні, – 
зазначає директор “Українські технологічні системи”, автор ідеї, Віктор Шульга.-“Тернопількомуненерго” замість газових пальників може використовувати наші автоматизовані пальники. Використовуючи відходи “Укравтодору” можна замінити газ для тепло-генеруючих парових та водогрійних котлів.
Вартість незрівнянна з ціною газу. Лише тона відходу будь якого агропідприємства, спалена таким способом, дасть вам 3 тис. Вт енергії.”

Аналогів таких систем у світі більше немає, тому клієнтами підприємства давно є європейські країни. Для Тернополя і України загалом – це реальна можливість відмовитися від російського газу.

“Дивує те ,що знаючи, що такі технології існують в Україні, вже не один рік , ні парламент, ні уряд не звертає на них уваги. Це зумовлено впливом монополій, які контролюють газ і електроенергію . Їм просто не потрібна конкуренція . А те, що люди отримують додаткове навантаження через платіжки, мізерні пенсії та зарплати їх геть не хвилює, – розповідає кандидат в народні депутати України від об’єднаних сил націоналістів у Тернополі Леонід Бицюра. – Наше завдання, щоб такі виробництва працювали, щоб залучали людей, працівників, щоб працівники отримували достатню платню, наповнювали бюджет і розвивали нашу країну. На ці речі треба звертати увагу!”.