П’ятниця , 29.03.2024

4 історії для pizza-party

Вечірками під гарячу піцу здивувати складно. Дівич-вечори, дитячі дні народження, скромні студентські святкування, офісні корпоративи, посиденьки на дачі — варіантів безліч. 

Все просто: збираємо компанію, замовляємо на сайті https://pizzahouse.ua/products/italian/pizza/ кілька варіантів гарячої піци, насолоджуємося кожним шматочком і весело проводимо час. Ось кілька історій для бесід під гарячу смакоту.

Навіщо охолоджувати піцу?

Одна з небагатьох збережених з античних часів збірок рецептів авторства Марка Гавія Аліція містить таку пораду: «на тісто налий масло з олив, поклади шматки курки, горіхи, часник, сир, м’яту і перець. Випечеш та охолоди в снігу ». Піцу саме з таким складом, включаючи горіхи і м’яту, вчені знайшли при розкопках постраждалих від виверження Везувію Помпеїв, тож рецепт був популярним. Сварки про сенс охолодження піци ведуться до цих пір: деякі вважають, що це несолодкий аналог морозива, інші – що в давнину лікарі вважали небезпечним гаряче тісто.

Коли в піцу додали томати?

Голлівудські блокбастери часто грішать історичними помилками. Кілька разів у фільмах про стародавній Рим миготіли столи з шматочками піци, прикрашеними томатним соусом. В Європі pomo d’oro – «золоті яблука» з’явилися не раніше 1522 року. Привозили їх з Нового Світу іспанські конкістадори, а мореплавцями на каравеллах часто служили генуезці і неаполітанці. Спочатку помідори вважалися «диявольськими ягодами», але їх швидко розсмакували бідняки і стали запікати на плоских коржиках з анчоусами та оливками.

Коли виникли піцерії?

У звичному вигляді пекарні для піци сформувалися у 17 ст., одночасно з появою нової професії «pizzaioli». Випікати піцу починали до світанку, щоб нагодувати рибалок, що поверталися з улову. За віки дизайн піцерій майже не змінився: піч на дровах, відкриті полички і судки з інгредієнтами для швидкої збірки, мармурова стільниця для розтягування тіста. В Італії качалку не просто не використовують — вона заборонена на законодавчому рівні.

Тісто товсте чи тонке?

Італійський стандарт товщини коржа для піци не перевищує 4 мм. Законом Італії затверджений максимальний діаметр піци – не більше 35 см. У США піца проникла разом з хвилею емігрантів з півдня Італії в 19 ст., але в американській інтерпретації тісто стало пишніше і доходить до 2 см. У 40-х роках минулого століття гурмани придумали товсті бортики, в яких запікають хот-доги або вершковий сир – для більшої насиченості страви.