Вівторок , 19.03.2024

Буцнівський віадук: вражаючий залізничний міст поблизу Тернополя (ФОТО)

Віадук – інженерна мостова споруда на високих опорах через глибокий яр, ущелину чи річку. Зазвичай його будують з каменю, залізобетону чи металу.

віадук Буцнів

Окрім свого транспортного призначення ця аркова споруда ще й вабить око подорожуючого своєю величчю та красою.

У Західній Україні до наших днів збереглися 6 віадуків – один на Івано-Франківщині ( у Ворохті), два на Львівщині і три на Тернопільщині.

Віадуки Тернопільщини розташовані у Плебанівці, Кровинці та Буцневі.

Віадук у Буцневі найменш відомий серед подібних йому мостових споруд, можливо тому, що знаходиться осторонь важливих автомобільних трас, пише Тернополіс.

Але цю несправедливість спробуємо виправити, тим паче, що Буцнівсько-Острівський віадук, хоч і менший за розмірами від Плебанівського чи Ворохтянського, але теж вражає своєю красою.

Історія та легенда

Наприкінці ХІХ століття Австро-Угорщина активно займалася будівництвом залізничних колій. У місцях через глибокі ущелини, яри чи річкові долини було вирішено не створювати величезні насипи, а зводити кам’яні аркові мости на високих опорах – тобто віадуки.

На межі сіл Острів та Буцнів віадук почали зводити у 1895 році і вже через два роки завершили будівництво. До участі у будівництві активно залучали місцеве населення – камінь добували неподалік зі скелі і власники коней перевозили його до місця будівництва.

Під час Першої світової війни російські війська, відступаючи з Галичини, Буцнівський міст замінували і висадили в повітря його центральну арку.

Відразу ж незадовго після цього на місці зруйнованої арки встановили тимчасові дерев’яні опори. А згодом у міжвоєнний період поляки відбудували міст. Зробили вони це теж за два роки – 1928-1930 рр.

Під час Другої світової війни Буцнево-Острівський міст дивом не постраждав. У червні 1941 року радянські війська відступали так швидко, що не встигали за собою “спалювати мости”. А у 1944-му не встигли цього зробити німці.

Існує легенда, що польська фірма, яка у міжвоєнний період здійснювала реконструкцію моста, дала гарантію терміном на 80 років. У 2010 році минув термін гарантії, а віадук і досі стоїть цілий та неушкоджений. Ну і слава Богу, адже у нас досить сутужно із ремонтом “втомлених” мостів.

Як дістатися

Буцнівсько-Острівський віадук знаходиться на відстані 10 км від Тернополя. У Великій Березовиці поворот на село Острів, далі на межі сіл Острів та Буцнів якраз і знаходиться віадук.

Тому, певно, справедливіше називати його Буцнівсько-Острівським. Дістатися до віадука можна громадським транспортом – з Тернополя до Острова ходить міська маршрутка. Або ж власним авто – до речі, дорога до Острова та Буцнева дуже добротна.

Окрім віадука у цих двох селах є ще кілька цікавих місць, які можуть викликати інтерес у любителів історико-релігійного туризму.