Вівторок , 19.03.2024

COVID-19 може провокувати імпотенцію: кому небезпечна хвороба?

Чисельні дослідження ледь не щодня відкривають «цікавинки» про коронавірус. А точніше, наслідки, які викликає хвороба в організмі людини.

Так, вже доведено, що COVID-19 може впливати на роботу серцево-судинної системи, мозку, легень. Після хвороби у пацієнтів також простежується депресія, апатія тощо. Проте днями науковці з’ясували ще один «побічний ефект». Як виявляється, ковід може провокувати імпотенцію.

Дослідження та його результати науковці опублікували у журналі Journal of Endocrinological Investigation.

Як показали спостереження, у деяких чоловіків еректильна дисфункція може виникати під час коронавірусної хвороби. В інших – вже після подолання недуги. Ризики підвищуються у випадку важкої форми інфікування.

«Еректильну дисфунцію в більшості випадків провокують проблеми з судинами та кровотоком, – розповів уролог Крістофер Кайл. – Погана циркуляція та киснева недостатність призводять до тимчасової або повної імпотенції. Оскільки COVID-19 впливає на циркуляцію крові, він також може провокувати еректильну дисфункцію. Особливо великі ризики у людей з важким перебігом хвороби».

Проблеми з кровотоком також можуть викликати ряд серцево-судинних захворювань. Зокрема, дисфункцію ендотелію.

Наразі вчені ще не з’ясували ризики появи імпотенції у хворих. Проте додатковими факторами впливу є: діабет, куріння, гіпертонія, малорухливий спосіб життя.

Христина СЛОТА