Четвер , 25.04.2024

Таблетки, пластир або вейп: що врятує курця від вбиваючого його паління

Як відзначають експерти, останнім часом у світі зростає споживання продукції, яку відносять до категорії альтернативних засобів доставки нікотину.

Мова, перш за все, йде про нікотинової жуйки, нікотинові пластирі та, зрозуміло, електронні сигарети. Більшість фахівців пов’язують такий стан справ з пандемією коронавіруса, на тлі якої у величезного числа курців з’явилися побоювання за своє здоров’я, адже COVID-19, як було озвучено раніше, дуже болісно б’є по людях зі шкідливими звичками.

І Україна не стала винятком – сьогодні багато наших співвітчизників всерйоз задумалися про відмову від сигарет, а тому перед ними постало питання, рішення якого вимагає досить ретельного підходу. Особливо це стосується тих, хто не може просто взяти і відмовитися від тютюну.

Їм доводиться йти іншим шляхом і вирішувати: відправитися в аптеку за нікотиновим пластиром, таблетками або нікотинової жуйкою, або, наприклад, замовити електронну сигарету https://cloudfall.com.ua/elektronnye-sigarety/.

Тим часом вчені раніше виступили із заявою про те, що у людини, що вирішила кинути палити, спираючись виключно на свою силу волі, шанси на успіх рівняються приблизно 7 відсоткам, оскільки тяга до звичного ритуалу, посилена нікотиновою залежністю, виявляються занадто серйозним фактором, подолати який стає досить складно.

У той же час, засоби, що дозволяють наситити організм нікотином, уникаючи при цьому смоли та інших продуктів горіння від тліючої сигарети, які і завдають найбільшої шкоди організму, називаються більш ефективними. Як показали дослідження, кинути палити з їх допомогою вдається приблизно 15 відсоткам з тих, хто поставив перед собою таку мету.

У той же час, нагадують експерти, застосування тих чи інших препаратів несе в собі і приховану загрозу. Наприклад, у деяких курців може розвитися залежність від таблеток або пластиру, особливо, якщо дозування спочатку було розраховане не зовсім правильно.

Найбільшу небезпеку в цьому сенсі несе так званий трансдермальний пластир. Справа в тому, що цей засіб необхідно приклеювати до шкіри щодня, в той же час, концентрація нікотину в крові людини буде змінюватися нерівномірно і в більшій мірі стрибкоподібно, що вносить певний дисбаланс в відчуття і часом викликає напади непереборної тяги до сигарети.

Що стосується жувальних гумок і таблеток, то у випадку з їх використанням фахівці настійно рекомендують бути обережними. У цій справі важливо не сліпе слідування інструкціям, а розрахунок індивідуального дозування, оскільки воно може бути різним. Наприклад, людина, яка раніше викурювала 2-3 сигарети в день, потребує значно меншої дози нікотину, ніж ті, чия денна норма становила цілу пачку або більше на добу.

Наприклад, зазначають експерти, курець, який викурює 20 сигарет в день, споживає близько 20 міліграмів нікотину. У такому випадку для позбавлення від залежності йому буде потрібно в день 4 таблетки з дозуванням 5 мг або 10 жуйок з дозуванням 2 мг нікотину. Якщо ж дозування буде розраховане помилково, це може привести до зриву і повернення до сигарет.

Простіше за все, стверджують експерти, тим, хто обрав для себе перехід на вейпінг. Електронну сигарету користувач завжди може заправити рідиною з найбільш оптимальною для його випадку концентрацією нікотину, а споживати її можна в міру того, як з’являється бажання підпалити чергову сигарету. Більш того, у випадку з вейпами зберігається і звичний для курця ритуал, що дає йому ще й психологічну перевагу на тлі тих, хто взявся кидати палити з використанням інших допоміжних засобів.

Нарешті, електронна сигарета найчастіше пропонує тонке налаштування чи не кожного параметра її використання, а міцність рідини з часом можна знижувати, довівши її до нульових значень. І як тільки користувач відчує, що споживання рідин без вмісту нікотину не супроводжується бажанням викурити чергову сигарету, він має повне право називати себе колишнім курцем. Хоча, згодом, було б непогано повністю відмовитися і від вживання вейпа.