Середа , 24.04.2024

У Тернополі судили аферистку, яка обікрала пенсіонерів на понад 300000 гривень

Вирок суду отримала псевдопрацівниця тепломереж та соцслужб, після візиту якої у людей зникали заощадження.

наручники, жінка

5,5 років тюрми присудив Тернопільський міськрайонний суд жінці, яка обкрадала пенсіонерок у Тернополі. Обвинувачена, навідуючись до потерпілих, представлялась то працівницею тепломереж, то “Тернопільгазу”, то соцслужби.

У загальному –  потерпілим нанесли збитків на понад 300 тис. Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 22 червня.

Як випливає із обвинувального акту, фігурантка справи працювала разом із спільницею, але матеріали щодо останньої виділені в окреме провадження. Загалом у справі йдеться про 4 випадки у 2019 році. Зокрема, представшись працівниками комунальної служби та під приводом перевірки лічильників, викрали у квітні 2019 з помешкання однієї із потерпілих 10 тис. грн, а у вересні 2019 в іншої – 17 тис. грн, 800 дол., вісім золотих виробів, вартістю 15 тис.

Представившись працівниками ПАП “Тернопільгаз” у червні 2019, викрали ще в однієї потерпілої 21 тис. грн, 5 тис. 800 дол.,175 Євро, 100 злотих. А у вересні 2019 обвинувачена представилась працівницею соцслужби та виміняла у ще однієї потерпілої 50 тис. грн на сувенірні купюри із написом 500 євро, в кількості 80 штук. Пенсіонерку вона переконала, що пенсії незабаром будуть виплачуватись тільки у євро. Такі дії були кваліфіковані правоохоронцями за ч.2 ст. 185 КК “Крадіжка”, ч.3 ст.185, ч.2 ст. 190 КК “Шахрайство”

Однак у суді обвинувачена вини не визнала. Розповіла, що вперше у Тернопіль приїхала у 2014 році із сестрою, яка була у розшуку. Тоді їх затримала працівники поліції, зняли відбитки пальців і її відпустили. Також заявила, що вдруге вона потрапила у Тернопіль у 2020 році і чому потерпілі її впізнають та як з’явились її відбитки у квартирах потерпілих, не розуміє.

Втім, суд, опитавши потерпілих, дослідивши усі інші матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченої. А до показань підсудної, наданих нею у суді, поставився критично. Тому визнав фігурантку справи винуватою у вчиненні крадіжок, шахрайства та присудив у підсумку  5 років 6 місяців тюрми.

Також суд задоволив цивільні позова потерпілих про стягнення з обвинуваченої заподіяної їм матеріальної шкоди та ухвалив стягнути з неї процесуальні витрати в розмірі 10 тис. 519 грн. за проведення експертиз.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Світлана РИБКА

Читайте також:
У Монастириську судитимуть організатора і 5 працівників підпільних горілчаних цехів