Четвер , 09.05.2024

Відчуття жару: зв’язок між запаленням і раком

Наш організм влаштований таким чином, що імунна система не тільки бореться і знищує небезпечні інфекції та віруси, а й дає нам  про це знати в тих випадках, коли їй може знадобитися допомога у вигляді відпочинку, сну, вживання медикаментів або відвідування лікаря.

Один із сигналів, який свідчить про те, що щось іде не так, є жар під час запалення.

Почнемо з того, як зазвичай працює запалення. Наша шкіра являє собою першу лінію захисту від мікроскопічних загарбників. Але щоразу, коли цей бар’єр порушується, у справу вступає імунна система.

Коли бактерії та інші мікроби потрапляють в організм через відкриту рану, клітини імунної системи спрямовуються до місця ушкодження і починають знищувати небезпечні бактерії. Зовні цей процес проявляється появою набряку, підвищення температури, почервонінням та болем – симптомами, знайомими будь-кому, хто коли-небудь дряпав шкіру. Коли небезпеку знищено, починаються відновлювальні процеси. Проростають кровоносні судини, утворюється струп, шкіра росте. Імунні клітини повертаються до своєї рутинної роботи.

Хронічне стійке запалення є причиною безлічі проблем зі здоров’ям, таких як ревматоїдний артрит і псоріаз. А після виявлення імунних клітин у зразках пухлин німецький вчений Рудольф Вірхов першим порушив питання, чи може запалення сприяти розвитку раку.

На жаль, він мав рацію: багато хронічних запальних захворювань (такі як панкреатит і хвороба Крона) можуть підвищувати ризик розвитку раку в людини. А рак, що виник унаслідок дії інфекційних агентів (наприклад, рак шлунка, спричинений бактеріями Helicobacter pylori, або рак печінки, спричинений вірусом гепатиту В або С), має спільну рису: хронічне запалення.

Як запалення пов’язане з раком?

Коли крихітна пухлина починає рости, вона може поглинати достатню кількість кисню і поживних речовин зі свого оточення. Але коли пухлина стає більшою, попит починає перевищувати пропозицію, і ситуація стає критичною. У міру того, як ракові клітини борються за виживання і накопичують дедалі більше генетичних помилок, вони виділяють хімічні сигнали, які заманюють імунні клітини, звані макрофагами і гранулоцитами, для проникнення в пухлину.

Опинившись усередині пухлини, ці клітини виділяють молекули, які запускають ріст кровоносних судин, що доставляють такий необхідний кисень і поживні речовини.

Інші молекули стимулюють ріст свого роду клітинної “подушки”, званої стромою, на якій тримається пухлина. Тим часом інші запальні клітини розпилюють на пухлину молекули (вільні радикали), які ще більше пошкоджують їхню ДНК. Запалення може також запустити процес метастазування, виробляючи хімічні речовини, які допомагають пухлинним клітинам “прогризати” молекули, що зв’язують їх із навколишнім середовищем.

У сукупності стає зрозуміло, що пухлини, які зароджуються, використовують механізм імунної відповіді для зростання і прогресування в бік повномасштабного раку.

Таким чином, вчені встановили тісний взаємозв’язок між запальними процесами в організмі і розвитком раку. Ці дані не говорять про те, що будь-яке запалення рано чи пізно буде використане пухлиною для росту або спровокує її виникнення. Але  загалом хронічні процеси можуть нести серйозну загрозу для вашого здоров’я.

Щоб уникнути розвитку раку, достатньо вчасно звертати увагу на сигнали вашої імунної системи, бути обізнаним із сімейною історією хвороб, стежити за загальним станом здоров’я та регулярно проходити медичні обстеження. Пройти всі необхідні скринінг-тести і отримати інформацію про ваші персональні ризики розвитку пухлини ви можете в Лікарні ізраїльської онкології LISOD.