Вівторок , 19.03.2024

На Тернопільщині за декілька хвилин чоловік втрати 30000 грн, які залишив в автомобілі

Залишена готівка в салоні автомобіля – легка здобич для крадіїв.


Правоохоронці Кременецького відділу поліції документували факт крадіжки з транспортного засобу. Через свою безпечність потерпілий втратив майже 30 000 гривень.

Заявник розповів, що подія трапилася в районному центрі, де він був по роботі. За словами тернополянина він працює торговим агентом. Коли ж чоловік відправився в магазин, аби узгодити питання щодо товару, невідомі особи викрали готівку, яку він залишив в салоні автомобіля, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Зовнішніх пошкоджень потерпілий не виявив, адже зловмисники проникли в середину відсканувавши сигнал центрального замка. На все про все крадіям знадобилися лічені хвилини. Як наслідок краянин позбувся 29000 гривень.

Відомості про подію внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 185 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують жителям Тернопільщини, не залишати цінних речей у салоні автомобіля. Найчастіше приманкою для крадіїв стають автомагнітоли, ноутбуки, жіночі сумки, барсетки, документи, особисті речі.

Окрім цього поліцейські зазначають, що зловмисники потрапляють в салон іномарок за допомогою спеціального приладу – автограбера. Він сканує її сигнал і потім відчиняє машину, посилаючи «підробку». Оскільки все відбувається вдень і в людному місці, перехожі не звертають на це увагу.

Сигнал з пульту сигналізації можна перехопити простим пристроєм. Якщо система сигналізації більш продумана, то зачиняється і відчиняється машина різними сигналами, і одного сканування буде недостатньо. Але й тут зловмисники знаходять вихід. Вони просто на своїй машині падають на хвіст жертві і чекають, поки вона не зачинить і не відчинить машину знов. Таким чином за наступним разом можна спокійно знімати автівку з сигналізації.

Найефективніший метод захисту від такого способу крадіжки – це використання діалогової (двосторонньої) системи. Вона нагадує схему свій-чужий, коли за визначеним алгоритмом основний блок сигналізації ставить брелоку «питання» у вигляді коду, а той його розшифровує і відправляє сигнал назад. Система звіряє його з правильною «відповіддю» і відчиняє машину. Проте і такий підхід не дає 100% надійності. В інтернеті є інформація, що такі системи теж зламуються, хоча й з більшими труднощами.

Суттєво підвищити безпеку автомобіля можуть різноманітні системи фізичного захисту. А щоб постійно знати, що відбувається з автомобілем, можна використовувати сигналізацію з GSM-модулем. Цей пристрій по стільниковому зв’язку передає на смартфон господаря інформацію стосовно спрацювання сигналізації, відчинення дверей чи багажника, увімкнення двигуна, спрацювання датчика удару.

Якщо ваш автомобіль все ж таки обікрали – не торкайтесь транспортного засобу і в жодному разі не сідайте за кермо. Одразу телефонуйте на лінію «102». Оглядаючи пошкодження автомобіля або наявність особистих речей – ви знищуєте всі речові докази і мінімізуєте шанси встановити злочинця.

Пам’ятайте – лише ваша пильність та передбачливість убезпечить вас від того, щоб не стати жертвою злочину.