Четвер , 09.05.2024

Швидкість руху автомобіля – чому це важливо?

Дотримання дозволеного швидкісного режиму – запорука безпеки дорожнього руху.

Статистика останніх років свідчить, що саме перевищення швидкості очолює рейтинг основних причин аварійності на дорогах. Тому водіям варто не тільки знати Правила дорожнього руху, але й дотримуватися їх. Втім, спочатку про знання!..

Максимально дозволена швидкість

Максимально дозволена швидкість руху залежить від трьох факторів:
1. Типу дороги.
2. Виду транспортного засобу.
3. А хто за кермом?

В залежності від типу дороги в Україні дозволена така максимальна швидкість:
а). у житлових зонах – 20 км/год;
б). у межах населених пунктів – 50 км/год;
в). на автодорогах за межами населених пунктів – 90 км/год;
г). на автодорогах, які відокремлені розділювальною смугою – 110 км/год;
д). на автомагістралях – 130 км/год.

Якщо говорити про Тернопільщину, то автомагістралей у нас нема, а дорога з відокремленими розділювальними смугами – тільки на виїзді з обласного центру у напрямку Теребовлі.  Ось там є кілька кілометрів, де можна мчати зі швидкістю 110 км/год. На всіх інших дорогах за межами населених пунктів швидкість не повинна перевищувати 90 км/год.

У правилах дорожнього руху передбачені обмеження і в залежності від видів транспортних засобів.
Так, наприклад, для автобусів встановлено обмеження 90 км/год, для автобусів, які перевозять дітей – 80 км/год, для легкових автомобілів з причепом та мотоциклів – теж 80 км/год, для мопедів та вантажних автомобілів, які перевозять людей у кузові, – 60 км/год.

Стосовно того, хто перебуває за кермом автомобіля тільки одне обмеження – водіям зі стажем меншим, ніж 2 роки, за межами населених пунктів дозволено рухатися зі швидкістю не більше 70 км/год.

Також варто пам’ятати, що під час буксирування транспортних засобів швидкість не повинна перевищувати 50 км/год.

Як ловлять порушників?

Для виявлення порушників швидкісного режиму в Україні зараз використовують два способи: автоматичний і ручний.
Так, у місцях концентрації ДТП, зараз встановлені камери фото- та відеофіксації порушень швидкості руху. У випадку виявлення порушень штрафи нараховуються на власників авто і повідомлення про їх нарахування надсилається поштою за місцем проживання.

Перевірити наявність ймовірних штрафів також можна за допомогою сервісів Дія, Опендатабот або на сайті сервісного центру МВС.

Паралельно з цим використовується в Україні і ручний метод вимірювання швидкості. Багато було з приводу цього дискусій, але наразі патрульні поліцейські використовують у своїй роботі ручні прилади для вимірювання швидкості.

Як карають порушників?

У деяких країнах діє допустима норма перевищення швидкості руху. По-іншому називається вона маржа швидкості. В Україні вона становить 20 км/год. Це означає, що адміністративна відповідальність за порушення швидкісного режиму настає у тих випадках, якщо водій перевищив максимально дозволену швидкість на більш, ніж на 20 км/год.

На практиці це означає наступне. Наприклад, якщо водій у межах населеного пункту рухається зі швидкістю 67 км/год, то це означає, що він порушує правила, але таке порушення не карається штрафом, бо перевищення становить 17 км/год. Якщо ж водій рухається зі швидкістю 72 км/год, то за таке порушення уже передбаченого покарання у вигляді штрафу, оскільки перевищення становить більше 20 км/год.

Наразі для порушників швидкісного режиму передбачені такі штрафні санкції:
1. 340 грн штрафу – якщо перевищення становить від 20 до 50 км/год.
2. 1700 грн штрафу – якщо перевищення становить більше 50 км/год.

Тобто якщо в межах населеного пункту автомобіль мчить зі швидкістю понад 80 км/год, тоді його водій у випадку виявлення порушення може отримати 340 грн штрафу, якщо ж швидкість понад 100 км/год, тоді порушникові варто підготувати 1700 грн для сплати ймовірного штрафу.

Серед водіїв часто побутує думка, що перевищення дозволеної швидкості на менш, ніж на 20 км/год, не вважається порушенням. Насправді це не так. Перевищення швидкості в межах від 0 – 20 км/год також вважається порушенням, просто за нього передбачено не штраф, а попередження.

Попередження водіїв звісно ж не лякають, але варто пам’ятати дві важливі речі. Перше, це те, що на дорогах подекуди іще стоять патрульні поліцейські із ручними приладами вимірювання швидкості руху і навіть незначне перевищення швидкості може стати законною підставою для зупинки водія. Штрафу за перевищення швидкості в таких випадках не буде, але під час перевірки документів патрульний може виявити інші, більш серйозні порушення.

І друге, у випадку потрапляння у дорожньо-транспортну пригоду, водієві буде ставитися в провину те, що він, наприклад, у межах населеного пункту, рухався зі швидкістю 60 км/год, а не 50, як це зараз дозволено правилами. Тож перш, ніж поспішати, варто подумати, чи варто це робити.