Понеділок , 29.04.2024

Без цукру та з користю: викладачка з Тернополя на карантині навчилася виготовляти дієтичні солодощі

У погоні за ідеальними формами далеко не кожна представниця прекрасної статі може дозволити собі щось смачненьке.

Чого не скажеш про сьогоднішню героїню Юлю Вітязь. Любов до солодкого змусила дівчину не лише знайти дієтичні рецепти смаколиків, але й придумати власні.

А почалося все з банальної нудьги на карантині.

«На карантині було більше вільного часу, тому й почала експериментувати з різними солодощами та й просто цікавими стравами, які раніше ніколи не готувала (фалафель, хумус, тофу). На початку це був лише спосіб згаяти час та можливість урізноманітнити раціон, зокрема, чимось смачненьким. Бо, зізнаюся, солодощі – це моє все (сміється, – прим. авт.). Але така любов, особливо, коли ти обмежений в русі, буквально вилазить боком».

Аби балувати себе десертами та не гладшати викладачка англійської мови почала шукати альтернативні варіанти. Зокрема, з повною відмовою від цукру.

«Мої перші спроби – це щось на кшталт фітнес-батончиків з великою кількістю горіхів, сухофруктів та меду… Згодом почала шукати рецепти в інтернеті, дивитися різні майстер-класи. А вже через кілька тижнів й сама придумувала варіанти поєднання, відштовхуючись від власних уподобань. Зізнаюся, деколи те, що «нахімічу» самотужки, в рази смачніше, аніж пропіарений в мережі рецепт».

дієтичні солодощі

Інгредієнтів для приготування корисних десертів, як виявляється, сотні! Головне – віднайти ті, які подобаються найбільше.

«Моя любов – сухофрукти та горіхи. Їх я додаю в усі варіації цукерок. Серед інших інгредієнтів: горіхові та кокосові пасти, кизил, какао, насіння соняха та гарбуза, мед, халва, цедра та сік цитрусових, дещо рідше – зелена гречка, пшоно, квасоля, соя. Все залежить від уподобань та рецептів. Останніх в мережі – тисячі… Також хочу виготовити цукерки з сушеними фруктами. Проте це лише в планах.

До слова, завдяки сухофруктам та деяким горіхам цукерки – неймовірно солодкі. Проте за фігуру боятися не варто, адже глюкоза та сахароза природного походження на талії не відкладаються».

дієтичні солодощі

Як зізнається кулінарна мисткиня, не так складно щось приготувати, як втриматися та не з’їсти інгредієнти завчасно.

«Вже неодноразово бувало, що я з’їхала всі сухофрукти та горішки до початку приготування. Деколи на одну порцію цукерок доводилося скуплятися по 3-4 рази. І це в процесі – найважче.

Сама ж технологія виготовлення не передбачає нічого складного. Всі інгредієнти слід подрібнити у блендері чи за допомогою ножа, змішати та сформувати цукерочки. Залежно від варіації, деякі складові (наприклад, зелену гречку, сою, пшоно, квасолю) слід завчасно відварити. Якщо використовувати фруктове пюре та вівсяні пластівці – підсушувати в духовці чи настоювати у холодильнику.

Детально пояснювати не буду з кількох причин. По-перше, як уже говорила, в мережі є сотні рецептів з детальним переліком інгредієнтів та описом технології виготовлення. По-друге, за понад пів року, що я власноруч «шаманю» над солодощами, усе роблю «на око», тому кінцевий результат завжди різниться. Проте є одна важлива порада – вкладайте у свою роботу любов та хороший настрій»!

Наразі Юля виготовляє солодощі лише для рідних та близьких, проте з часом планує розширити справу. А все для того, аби тернополяни могли їсти смаколики без будь-якого страху за свою фігуру чи здоров’я.

Читачам Тернограду дівчина радить знайти улюблене хобі, яке приноситиме і користь і задоволення.

Христина СЛОТА, фото надані Юлею Вітязь