П’ятниця , 26.04.2024

У Тернополі суттєво підняли ціну на проживання в гуртожитку. Молодь шокована

Студенти одного з тернопільських вишів стурбовані підняттям ціни на проживання у гуртожитку. Кажуть, що тепер там зможуть жити лише олігархи.

Неприємну звістку хлопцям і дівчатам повідомили на початку року.

Вартість проживання в гуртожитку відтепер для студентів Тернопільського педагогічного університету становить майже 2100 за семестр. Молодь обурена підвищенням оплати, адже там немає відповідних умов, така сума їм здається захмарною.

— Як тільки побачили оплату за гуртожиток, то бажання повертатись до навчання одразу зникло. Чому? А тому, що стипендію обіцяли лише в сумі 1100 грн в місяць і лише 43% студентів, а вартість проживання в гуртожитку майже 2100 за семестр. Невже у ТНПУ навчаються олігархи?, — пише в спільноті Підслухано|Шукаю тебе в ТНПУ ім. В. Гнатюка Олена Ковальова.

Дівчина нарікає, що до того ж студентам-інвалідам скасували пільги.

— Та найгірше вражає те, що тим кому справді потрібні пільги хто має проблеми зі здоров’ям то їм їх не дають, а ті, хто ховається за спинами багатих батьків, можна отримати все, що завгодно. Як студент-інвалід може нормально жити, коли відмінили навіть соціальну степендію? Чим діти шахтарів. Кращі за інвалідів? Де справедливість? Чому людина з обмеженими можливостями повинна боротися за виживання, а працездатний живе і “жирує” за чужий рахунок?, — йдеться в повідомленні.

В Профспілці студентів ТНПУ ім. В. Гнатюка кажуть, що сума мала бути ще вищою.

— За певними підрахунками бухгалтерії сума мала зрости до 440 грн., але спільними зусилями профспілкової організації студентів і студентського уряду, які відмовилися підписувати попередній наказ. Адміністрація вузу і студентський актив дійшли до певного компромісу. Збільшення суми зумовилося рядом факторів. Як відомо, гуртожитки не мають фінансування від держави, тому всі ремонти, всі зарплати і комунальні послуги входять в суму оплати за гуртожиток. За новим законом зарплати мінімальні зросли і комунальні послуги також, відповідно і сума оплати за гуртожиток також зросла. Сума оплати за гуртожиток може зрости максимально на 40 % від стипендії. Оплата здійснюється за семестр (5 місяців).

Джерело: Доба