П’ятниця , 26.04.2024

На посаді глави НБУ Гонтарєву змінить банкір із Тернопілля

Перший заступник голови Національного банку України 56-річний Яків Смолій буде виконувати обов’язки головного банкіра країни до призначення нового керівника установи.

За інформацією «Українських новин»,  чинна голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка на початку квітня оголосила про намір піти у відставку, ще до рішення Верховної Ради планує піти у тривалу відпустку.

На цей період Нацбанком буде керувати Яків Смолій, який зараз курує питання готівкового обігу, платіжних систем та ІТ-технологій. Він нібито пообіцяв Президенту не звільнятися доти, поки не буде призначено нового керівника банківського регулятора.

Яків Смолій є уродженцем Тернопільської області. Народився в селі Вербовець Лановецького району. Закінчив Львівський університет за фахом математика. Працював в Тернопільському фінансово-економічному інституті(1983-1987), на заводі «Оріон»(1987-1991), в обласному управлінні Нацбанку (1991-1994). Згодом переїхав на роботу в центральний офіс банку «Аваль». З 2014 року – заступник голови правління Національного банку України.

Джерело: “Галас”