П’ятниця , 26.04.2024

Японським сакурам в Тернополі сподобалось. Уже є цвіт (ФОТО)

Місяць тому, 12 квітня, поблизу “Саду каменю”, що знаходиться перед Тернопільським замком, відбулася акція із висаджування сакур. Нагадаємо, що подаровані Посольством Японії саджанці сакури висадили у рамках відзначення «Року Японії в Україні».

Попри не надто сприятливі погодні умови і відносно молодий вік деревця сакури вже почали квітнути! Помітив цвітіння сакур заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, який, до слова, брав участь у акції з їх висаджування. Він зазначив, що побаченим був приємно здивований. І, хоча цвіт ще не рясний, та можна впевнено сказати, що японським сакурам в Тернополі сподобалось.

-Наскільки мені відомо, на період цвітіння сакури в Японії скасовуються робочі дні і оголошується національне свято Ханам. В залежності від погоди дерево сакури цвіте декілька днів, то ж всі намагаються встигнути побачити неймовірний цвіт “японської вишні”. Японські мас-медіа завчасно повідомляють жителів про передбачуваний час цвітіння сакур та його тривалість: багато хто воліє подорожувати по країні, щоб неодноразово застати грандіозне видовище. То ж і тернополяни, сподіваюся, зможуть впродовж вихідних подивуватися першому цвіту сакури у нашому місті, – зазначив Владислав Стемковський.

Нагадаємо, що, оскільки сакура є символом Японії, Посольство цьогоріч розпочало кампанію із висадження дерев сакури по всій території України, щоб якомога більше українців мали змогу насолодитися її красою. Починаючи з квітня, було заплановано  висаджено близько 1000 дерев у понад 20 містах України, серед них – і Тернопіль. Як зазначили у Посольстві Японії в Україні, в рамках “Кампанії 2500 сакур» в Тернополі планується висадити 40 дерев сакури, десять з яких було висаджено в квітні, а решту планується висадити в листопаді.

Магнолія, яку понад десять років тому висадив відомий волонтер Корпусу миру США Джон Звожек,вперше зацвіла у 2015 році.