Вівторок , 19.03.2024

Чи далеко заїдеш, якщо в бак замість бензину залити солярку?

Автомобіль, який заправили соляркою замість бензину, не тільки заведеться, а ще й поїде. Але недалеко. І чим швидше ви виявите підміну пального, тим менше клопотів із ремонтом.

ремонт автомобіля

Замість бензину у бак залили дизельне паливо – здавалося б, це не можливо. Але в реальності такі ситуації бувають та й то не рідко, пише panorama.

На заправці справді важко допуститися такої помилки. Але, наприклад, у водія раніше був автомобіль на дизпаливі. Він за звичкою замовив соляру замість бензину, а коли отямився, то уже пізно – пальне уже полилося в бак.

Також подібна помилка може трапитися, коли водій запаси пального тримає у гаражі: бензин для автомобіля, солярка – для мотоблока чи трактора. Заплутався у каністрах і маєш свіжий клопіт.

Або ж водій дістає бензин “по блату” – купує пальне з рук за дешевшими цінами. У постачальника таких клієнтів, які хочуть зекономити вдосталь – от переплутав каністру і ось тепер уже є клієнт і для СТО.

Ситуація, що й казати, вкрай неприємна, і якщо хтось опиниться в такій, треба чітко розуміти, чим небезпечна солярка в бензобаку, як правильно діяти, щоб не погіршити проблему, і який потрібен ремонт.

Питання відразу слід розділити на дві частини. Перша – це коли в бак потрапила солярка і водій зрозумів помилку відразу, ще не запускаючи двигун. У другому випадку –  більш драматичний сценарій, коли «підміна» дає про себе знати тільки в русі.

Двигун ще не запускався

Якщо вчасно схаменулися і підміну виявили відразу ж після заправки, то це полегшує ситуацію. Але ні в якому разі не слід заводити двигун, щоб від’їхати трохи в сторону від заправної колонки.

Кілька метрів в бік машину можна відкотити, за потреби можна попросити операторів АЗС або інших водіїв, щоб допомогли підштовхнути авто.

Далі слід викликати евакуатор для доставки автомобіля на сервісну станцію, де потрібно буде зняти паливний бак, промити його і замінити пальне на правильне. На цьому власне і все.

“Підміна” пального виявилася в дорозі

Набагато гірше, якщо водій після заправки спочатку нічого особливого не помітив. Таке трапляється, якщо дизельного палива залито небагато і його співвідношення з бензином 1:2 або й більше на користь легкого палива.

Двигун буде поступово втрачати потужність, сіпатися, диміти. Але водій вже від’їхав від місця заправки на якусь відстань. У такій ситуації двигун слід негайно зупинити і далі на буксирі або евакуаторі прямувати до СТО.

Майбутній ремонт

На автосервісі у першу чергу слід зняти паливний бак, злити його вміст, промити і залити чистий бензин. Потім ще потрібно промити форсунки та замінити свічки запалювання. Свічки від нагару можна просто почистити, але після такого стресу для авто їх краще все ж таки замінити на нові.

Також доведеться замінити масло та масляний фільтр. Ось власне і все. Будьте уважні, не плутайте пальне, а якщо таке трапилося – не надійтеся на “авось” і не намагайтеся самотужки добратися до СТО.