П’ятниця , 26.04.2024

Менше двох відсотків новин: у тернопільських онлайн-медіа майже не пишуть про ООС

Тернопільські онлайн-ЗМІ майже не приділяють уваги висвітленню тем, пов’язаних з російсько-українською війною. Частка таких новин складає 1,75%. Домінуюча тематика у цих повідомленнях — вшанування пам’яті ветеранів війни.

новини Тернополя

Такі результати моніторингу тернопільських онлайн-медіа, що проводив Інститут масової інформації (ІМІ) з 4 по 8 листопада 2019 року.

Метою дослідження було проаналізувати контент інтернет-ЗМІ на предмет висвітлення теми проведення Операції об’єднаних сил в ході російсько-української війни, проаналізувати кількість таких матеріалів та розподіл тем у висвітленні воєнної тематики, а також тональність висвітлення підтеми “розведення військ”.

Під час моніторингу аналізувалися новини п’ятьох місцевих онлайн-видань: «Доба», «Реально», «Терен», «20 хвилин» і «0352».

Загалом опрацьовано 741 публікацію, з них лише у тринадцяти була інформація якимсь чином пов’язана з сучасною російсько-українською війною, у відсотковому співвідношенні це складає 1,75 %. Найбільша частка таких новин у виданні «Доба» — 5,6% (5 новин з 88), у «0352» — 2% (4 новини зі 194), у трьох інших виданнях — «Реально», «Терен» і «20 хвилин» — ця частка складає менше одного відсотка.

Основна тематика у новинах про війну — вшанування пам’яті ветеранів. Про це йдеться у 70% публікацій.

Майже половина усіх новин, що стосувалися теми війни, повідомляли про смерть тернопільського поліцейського під час його служби в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Про це повідомили всі аналізовані сайти.

Для двох інтернет-медіа це було єдине повідомлення, що стосувалося ООС в ході російсько-української війни:
Тернопіль прощається з Володимиром Стецюком, який помер в районі проведення Операції Об’єднаних сил” (20 хвилин),
На сході обірвалося життя майора роти поліції «Тернопіль»” (Реально).

Видання “Доба” опублікувало новину про деталі нового церемоніалу поховання вояків: “В Україні розробили поховальну церемонію військових”.

Двічі повідомлялося про відкриття пам’ятника у селі, поблизу Тернополя:

У селі на Тернопільщині відкрили пам’ятний знак героям Небесної сотні та воїнам АТО і ОСС” (Терен),
У Плотичі відкрили пам’ятний знак Героям Небесної Сотні та воїнам АТО” (Доба).

Також було опубліковано два повідомлення про створення (відновлення) центру для ветеранів війни. Про це написали “0352” та “Доба”:

Друге дихання”: на Тернопільщині відновлюють реабілітаційний центр для учасників війни”, “У тернопільському селі відкриють центр для учасників АТО/ООС”.

Одне повідомлення містило інформацію про обстріли українських збройних сил російськими терористами: “Пів години пекла: ЗСУ накрили шквальним вогнем на Донбасі” (0352).

Про один з юридичних аспектів, пов’язаних з війною, йшлосяя у повідомленні “Медики можуть отримати статус учасника бойових дій. Законопроєкт”.

Не було жодного повідомлення, що стосувалося б тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму чи прифронтових населених пунктів, що контролюються Україною. За аналізований період була відсутня також будь-яка інформація про політичні чи економічні аспекти, пов’язані з російсько-українською війною. Про “розведення військ” взагалі не повідомлялося.

Автор: Любомир КРУПНИЦЬКИЙ, регіональний представник ІМІ в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.