П’ятниця , 26.04.2024

Чому українцям досі не варто виходити з дому без паспорта

Українців, які виходять на вулиці без паспортів під час карантину, досі можуть за це оштрафувати на 17 тис. грн.

Дарницький районний суд розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності чоловіка, який перебував на вулиці без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, в період дії карантину.

Суть справи: чоловік, знаходячись у громадському місці (на зупинці), перебував у стані алкогольного сп’яніння, та висловлювався нецензурною лайкою у бік перехожих та працівників поліції. Також він перебував на вулиці без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус.

Чоловік у судовому засіданні свою провину у вчиненні інкримінованого правопорушення визнав та не оспорював обставин викладених у протоколі.

Відповідно до п. п. 2 п. 3 Постанови Кабміну № 392 на період дії карантину забороняється перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус.

Відповідно до ст. 44-3 КУпАП, передбачено відповідальність за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами.

Дослідивши протокол про адміністративне правопорушення, рапорти, відеозаписи з нагрудних камер поліцейських, оцінивши всі обставини справи в їх сукупності, суд визнав чоловіка винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

На нього накладено штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто у сумі 17 тис. грн на користь держави.
Зазначимо, що відповідне рішення може бути оскаржене в апеляції.