Неділя , 28.04.2024

Як оцінити вартість квартири та на що слід звернути увагу під час оцінки

Оцінка квартир є процедурою визначення ринкової вартості об’єкта, яку проводять фахівці.

Цей етап є обов’язковим за умови дотримання юридичної чистоти майбутніх договорів про купівлю/продаж об’єктів. Деякі інші маніпуляції з нерухомістю також передбачають проведення оцінки. Щоб отримати найкращу пропозицію, необхідно скористатися сайтом https://lavida.com.ua/, що можна зробити будь-коли. Тут зібрано великий асортимент пропозицій з усієї столиці. Вартість об’єктів, представлених у каталозі, залишається оптимальною.

Методи оцінки нерухомості

Як оцінити вартість квартири? На сьогоднішній день існує три основні способи, що застосовуються фахівцями при оцінці нерухомості. Перший використовується щодо об’єктів на етапі будівництва. Витратний метод передбачає акумулювання всіх витрат, які були закладені на цьому етапі. Отриману суму буде поділено між усіма квартирами ЖК з урахуванням площі та інших особливостей кожної з них. Оцінка вартості квартири враховує й інші аспекти, такі як амортизація та інфляція в період будівництва.

Другий метод називають порівняльним. На даний момент він залишається одним із найбільш затребуваних. Аналіз відбуватиметься на підставі вартості квартир, які мають аналогічні особливості та були реалізовані у цьому ж місці у попередній період часу. Як оцінити квартиру для продажу? Для цього звертають увагу на такі фактори:

  • розташування об’єкту;
  • площа квартири;
  • наявність зручної інфраструктури;
  • стан квартири;
  • якість комунікацій та їх стан;
  • поверховість об’єкта та наявність ліфта.

Оцінити нерухомість методом порівняння можна лише в тому випадку, якщо є не менше 3 об’єктів зі схожими параметрами.

Прибутковий метод оцінки слід використовувати тоді, якщо об’єкт планується використовувати для подальших інвестицій. Як зробити оцінку квартири? У цьому випадку важливим стає кожен аспект, який впливає на майбутній прибуток від продажу або оренди житла.

Скільки коштує оцінка квартири?

Вартість вказує компанія, яка проводить оціночні заходи. Ціна зазвичай варіюється в широкому діапазоні значень. У той самий час різниця залишається несуттєвою з погляду вартості об’єкта. На ціну може вплинути розмір квартири та розташування житлової нерухомості.

Як підвищити оцінну вартість нерухомості?

Якщо йдеться про продавця квартири, то корисним моментом буде можливість збільшити оцінну вартість об’єкта. Відразу варто зазначити, що деякі фактори просто неможливо змінити. Серед них розташування квартири та якість інфраструктури. Найбільш ефективним інструментом залишається проведення ремонтних робіт. Навіть косметичний ремонт дозволяє суттєво підвищити ціну, яку можна буде отримати у результаті оцінки.

На вартість може впливати також середовище, яке можна змінити. Наприклад, можна звернутися до комунальних служб, щоб прибрати сміттєзвалище по сусідству або спиляти дерево, гілки якого закривають вид із вікна.

Відразу слід відмовитися від ідеї занизити вартість квартири при оцінці, щоб сплатити нижчу суму податку при проведенні операції купівлі/продажу. У документі буде вказано оцінну вартість, тому у разі розірвання договору покупець буде зобов’язаний повернути саме цю суму. Правильна підготовка нерухомості перед продажем дозволить уникнути більшості спірних моментів та отримати максимум від операції.