Субота , 27.04.2024

Чотири райони Тернопільщини наближаються до майже 100-відсоткового безробіття

У Козівському, Підгаєцькому, Монастириському і Борщівському районах ситуація вкрай катастрофічна із працевлаштуванням.

робота-нема78% працездатного населення Козівського району не отримують заробітної плати і жодних доходів.  Принаймні так ситуація виглядає «на папері».

Про це сьогодні під час колегії облдержадміністрації повідомив керівник фіскальної служби області Ігор Комендат, передає 0352.ua.

За його даними, на Тернопільщині – один з найнижчих в країні відсоток офіційного працевлаштування.
За 1 квартал 2016 року заробітну плату в області отримували лише 200 тис. найманих працівників або 37% працездатного віку.

Для прикладу у 4 кварталі 2015 року таких працівників було 211 тис. працівникам, а в 1 кварталі 2015 року – майже 215 тис. працівників.

«Є певні об’єктивні сторони такої ситуації. Зокрема, в області висока питома вага бюджетних установ, в яких протягом останнього року внаслідок оптимізації структури бачимо значне скорочення чисельності працівників, що і вплинуло на загальну картину. Але зрозуміло, що значна частина вивільнених працівників не може ніде не працювати», – переконаний Ігор Комендат.

Як свідчать статистичні дані, 50 % працездатного населення Тернопільщини не отримує доходів.

«Я не враховую тут того, що частина людей перебуває на заробітках. Але навіть із врахуванням заробітчан це нереальна цифра», – підкреслив головний фіскал області.

За його словами, найгірша ситуація у Козівському районі (78% працездатного населення не отримують заробітної плати), Монастириському (76%), Борщівському і Підгаєцькому (по 74%).

Конкретних рецептів, як побороти тіньову економіку, під час засідання колегії так і не прозвучало.