Субота , 27.04.2024

У Тернополі МВС перевіряє “зелених чоловічків”, які охороняють міську раду

Охоронці, які чи не першими зустрічають усіх гостей міської ради, можуть працювати там на не цілком законних підставах, кажуть громадські активісти.

ohranaДоговір співпраці із фірмою охорони “Авангард” 18 серпня до Тернополя приїхали перевіряти працівники Міністерства внутрішніх справ, повідомляє “20 хвилин“.

Все почалося в травні, коли активісти громадської ініціативи “Включайся” приїхали до Тернополя, аби вимагати не фальшувати генплан міста, розповів помічник нардепа Остапа Єднака Василь Сегін.

– Причиною акції стала ситуація, коли генпланів у Тернополі виявилося декілька, тож ми приїхали задля проведення мирної акції. Однак ні мера міста, ні хоч когось із його заступників на місці не виявилося, хоча це був ранок – 10-11 година. Натомість нас зустріли до десятка охоронців, які перешкоджали нашій акції, – розповідає Василь Сегін.

Після цього активісти поцікавились, що це за охорона така? Адже це були просто “зелені чоловічки” без будь-яких нашивок, за якими їх би можна було ідентифікувати. Спершу чоловіки навіть відмовлялися показувати посвідчення.

– Згодом з’ясувалося, що це представники служби охорони “Авангард”, – продовжує пан Сегін. – Вже коли ми були в Києві, почали більше цікавитись цією службою. Виявилося, що ця фірма не є юридично зареєстрованим суб’єктом. Це просто вигадана назва, яку придумали у фірмі ТОВ “Роял Контракт” і називають її своїм структурним підрозділом. Хоча ліцензії вона не має та й не може мати, бо вона не зареєстрована. Офіційно – це “Роял Контракт”, але себе не афішують.

За законом таке небажання називати себе є порушенням, запевняє Василь Сегін. Адже служба охорони має бути зареєстрованою особою, а передача ліцензії є порушенням.

– Ми звернулися за цим фактом до МВС, які видають відповідні ліцензії та здійснюють контроль за діяльністю служб охорони, з вимогою провести перевірку. Після цього треба було звернутися до державної регуляторної служби, бо перевірка позапланова, тож вони мали надати згоду. Тому початок перевірки затягнувся на декілька місяців, – зазначає пан Василь. – І лише наприкінці липня її проведення погодили.
Додатково активісти звертались до міської ради, щоб отримати інформацію щодо фірми “Авангард”. Тоді ж виявили ще один цікавий факт: сума оплати послуг становить 198 тис. грн на рік. Тобто, свідомо встановили суму допорогової закупівлі, якби сума перевищувала 200 тис. грн – це були би зовсім інші методи контролю за їх використанням. Сам тендер був, але участь у ньому брала лише ця фірма, каже помічник депутата.

– Насправді це дуже низька ціна, на мою думку, це було зроблено, аби мати підконтрольних собі охоронців, які будуть виконувати будь-які замовлення. Від місцевих громадян ми чули, що ці охоронці беруть участь в подіях, коли протестують місцеві проти забудов. 198 тис. грн – це 16 тисяч на місяць. Сума доволі невелика, зважаючи на те, що чотири охоронці мають бути постійно. Однак, коли ми приїздили, то їх було більше десяти. Тобто, всіх цих людей потрібно оплачувати, плюс техніка, плюс фірма має також отримувати якийсь дохід – сума однозначно занижена.

Тому в четвер, 18 серпня, перевірка від МВС всі ці факти має проаналізувати. Крім того, є підозри, що охоронців набирали, незважаючи на ті критерії, яким вони би мали відповідати, за встановленими вимогами.

До речі, за документами, угоду укладали таки із ТОВ “Роял Контракт”, а з боку міської ради свій підпис на ній поставив заступник міського голови Іван Хімейчук.

З неперевірених джерел також відомо, що ТОВ “Роял Контракт” має стосунок до ще одного колишнього заступника Сергія Надала Володимира Камінського, якого торік впіймали на отриманні хабара.