Вівторок , 19.03.2024

Шацькі озера – унікальна перлина України (ВІДЕО, ФОТО)

Шацькі озера можна сміливо вважати унікальною перлиною України. Їх група налічує понад 30 водойм, які розташовані у північно-західній частині Шацького району Волинської області, у межиріччі Прип’яті й Західного Бугу. Назву група озер отримала завдяки найближчому місту – Шацьк. 

Шацькі озера – це загальна назва групи озер, які розташовані на певній території – Шацькому поозер’ї. Саме у цьому місці в 1983 році було створено Шацький національний природний парк загальна площа якого становить понад 32 500 гектари.

Загалом на території парку знаходиться більш ніж 30 озер, найбільшими з яких є:

  • Світязь (пл. 27,5 км², друга за розміром природна водойма в Україні після озера Ялпуг),
  • Пулемецьке озеро (пл. 16,3 км²),
  • Луки (пл. 6,8 км²),
  • Люцимир (пл. 4,3 км²),
  • Остров’янське озеро (пл. 2,5 км²),
  • Кримне (пл. 1,44 км²),
  • Пісочне озеро (пл. 1,86 км²).

Зазначу, що раніше я вже детально описувала озеро Світязь. Прочитати про нього ви можете тут.

Щодо історії походження озер – вчені й досі не можуть дійти згоди. Дехто вважає, що озера утворилися більш ніж 100 тисяч років тому – після відступу Дніпровського льодовика. На його місці утворилося величезне водоймище, яке за тисячоліття перейшло у кілька десятків озер.

Інші вчені вважають, що всі озера у цьому регіоні виключно карстового походження. А глибокі западини пояснюють зміною положення тектонічних плит.

Утворилися озера внаслідок нагромадження алювію та підвищення рівня ґрунтових вод у болотній місцевості.

Основне живлення озера отримують з підземних та атмосферних вод. Окрім того, деякі з них пов’язані між собою спеціальними каналами, які дозволяють підтримувати відповідний рівень води.

Попри відносну стабільність Шацькі озера все ж підстерігає небезпека. Часткові осушувальні меліорації, а також активна розробка крейдяного родовища «Хотиславське», що в Білорусі, може призвести до спаду рівня води у найбільших озерах та повного осушення найменших.

На сьогодні Шацькі озера – це не лише надзвичайно красива природа, але й унікальне місце, де можна відпочити. В районі озер розміщено кілька десятків готелів та хостелів. Залежно від пори року винайняти кімнату/номер тут можна від 180 до 800 гривень за добу (з людини). Котеджі або окремі будиночки обійдуться в середньому 1000-1500 гривень за добу (з групи людей).

Також туристам пропонують різні цікаві дійства: посиденьки біля вогнища з гітарою на березі озера, запливи, катання на конях, туристичні походи з ночівлею на природі тощо.

З Тернополя до Шацьких озер добратися не проблематично. Поїздом або міжміським автобусом для початку потрібно доїхати до Луцька. Вже звідти електричкою або місцевим автобусом до міста Шацьк. Дорога триватиме майже шість годин (залежно від обраного виду транспорту час може бути змінним).

Христина СЛОТА, “Терноград”