Субота , 27.04.2024

Міносвіти знову опинилося в епіцентрі скандалу через підручники з російської мови

Кілька днів тому у себе на сторінці у Facebook письменниця Лариса Ніцой написала обурливий пост про підручники з російської мови, на сторінках якого зображені «триколор», двуголовий орел, а про Росію там йдеться як про «величну, могутню державу, з якою краще не воювати».

Виявляється, Міносвіти два роки тому вже намагалося «підсунути» його школярам, проте після галасу, здійнятого активістами, посібник вилучили. І от – тепер знову! Мало того, Міністерство освіти його навіть «рекомендувало».

Та завдяки небайдужим батькам пропагандистський підручник з російської мови Міносвіти знялио із сайту рекомендацію щодо їхнього використання і запропонувало альтернативу. Та у книгах, якими запропонували замінити скандальні підручники, дітям знову нав’язують популярний проросійський міф.

«Дякую ворогу України Пуйлу за уроки патріотизму для українців. Дякую ворогу України Гриневич за уроки громадянської свідомості для батьків. На сайті Міністерства освіти після скандалу з двоглавими і триколорними підручниками з російської мови, які були вилучені два роки тому, і які тихенько 1 вересня МОН підсунуло знову, – зміни.

Після обурення батьків, рекомендація навчатися за двоглавим підручником – випарувалася. Залишилася рекомендація на новіший підручник з московської мови, уже з прапором України та Євросоюзу. Дякую, батьки, що не мовчали. Дякую вчителям, які не ведуться на такі підручники. Тримайте вушко і далі «востро» з такою міністеркою.

Відкриваємо новенький підручник з московської мови. «Україна – многонаціональная страна». Ви це серйозно? МОН, ви в якій «страні» живете? Як ви можете таку пургу писати в підручниках? Україна – моноетнічна держава. І завжди нею була.

За останніми опитуваннями центру Разумкова українцями себе вважають 92% громадян. За даними ООН, моноетнічною державою вважається країна, якщо в неї 73% представників одного етносу. І нічого, що 27% – інші національності. 73% – це моноетнічна країна!

Звісно, не пані міністерка читає ці підручники. Їх читають «експерди». З цими «експердами» був неодноразовий скандал. Може міністерка їх звільнила? Ні. Далі експердують. Тому відповідальність на ній.

Міністерство, ви не телепні, ні, ви – вороги!», – емоційно написала у своєму дописі у Facebook Лариса Ніцой.

Також вона додала, що готуватиме відповідні листи до СБУ та Генпрокуратури, звертатиметься до усіх народних депутатів, аби ініціювали звільнення міністра освіти Гриневич, пише “Західний аргумент”.