П’ятниця , 26.04.2024

Вчитель, лікар та солдат мають отримувати зарплатню на 15% вищу за середню по Україні, – Гриценко

Анатолій Гриценко вважає, що педагоги, медики та солдати мають отримувати зарплатню  на 15% вищу за середню по Україні, а кошти на підвищення можна знайти, якщо перекрити корупційні потоки.

Про це в ефірі TV-4 в Тернополі сказав Анатолій Гриценко.

«Лікар, вчитель та солдат – три базові професії, які визначають долю країни. Якщо ці професії шануються, то у нас з вами є освіта, фізичне здоров’я і ми з вами захищені. Як шанувати? Беремо середню зарплату по країні. Вчитель, лікар та солдат мають отримувати приблизно на 15% вище», – вважає Гриценко.

Він підкреслив, що зараз тільки на Тернопільщині бракує 200 мільйонів на зарплати педагогам і медичним працівникам. При цьому місцева влада звинувачує у проблемі центральну владу, що саме остання має фінансувати освіту та медицину. У свою чергу, центральна стверджує, що спрямовує субвенції до місцевих бюджетів вчасно та в повному обсязі.

«Розпочавши дуже потрібну реформу з децентралізації, керівництво держави не довело її до кінця. Замість виконкомів територіальних громад, обраних людьми, коштами розпоряджаються глави адміністрацій, призначені Києвом», – каже лідер «Громадянської позиції».

За словами Гриценка, кошти на зарплати насправді можна знайти, якщо перекрити корупційні потоки.

«Рішення проблеми? Крім повноцінної децентралізації, прикрити бюджетні годівниці для олігархів, урядовців, депутатів, чиновників і членів їхніх родин. Зупинити контрабанду й побори на митниці – лише це додасть понад чотири мільярди доларів до держбюджету», – вважає політик.

Читайте також:
Тарифи в Україні можна знизити на третину, – Гриценко