Субота , 27.04.2024

Томенко: У нас є реальні чотири кандидати, які мають шанси поборотися за вихід у другий тур

Близько 30 осіб, які беруть участь у президентських виборах, не наберуть і 1% голосів виборців.

Про це під час свого нещодавнього перебування у Тернополі заявив Микола Томенко, заступник керівника центрального штабу Анатолія Гриценка зі стратегії та медійної комунікації.

“Свого часу мене критикували. Казали, що Томенко не демократ, бо він запропонував запровадити для кандидатів у президенти заставу у розмірі 2,5 мільйона гривень. Мовляв, така вимога обмежує права людини, бо 90% громадян країни не зможуть висуватися на виборах президента. Я не розумію, а чому 90% громадян мають брати участь у президентських виборах? Покажіть мені демократичну країну, де 90% громадян беруть участь у виборах глави держави?” – зазначив політик.

Водночас Микола Томенко додав, що норма про внесення застави у розмірі 2,5 мільйона виявилася не достатньою для отримання розумної кількості кандидатів у президенти та проведення ефективної виборчої кампанії.

“Сьогодні у нас залишилося 39 кандидатів. Дані соціологів дещо різняться, але сьогодні усі сходяться в одному. У нас є чотири кандидати, які мають шанси поборотися за вихід у другий тур – це Зеленський, Порошенко, Тимошенко і Гриценко. Двоє кандидатів, Бойко і Вілкул, наберуть від 5 до 10% голосів. Ще 3-4 кандидати наберуть на рівні 2-5%. А близько 30 осіб не наберуть навіть 1% голосів виборців і це наша біда. За умови такої кількості кандидатів практично неможливо провести ефективну виборчу кампанію. Людям важко зорієнтуватися, вони губляться у потоці гасел та обіцянок. За таких умов перевагу отримує той, хто має більший фінансовий ресурс і відповідно більші кошти вкладає у рекламу”. – вважає Томенко.

За його словами, аналогічна проблема у нас виникне і через півроку на парламентських виборах. Кількість політичних партій, які братимуть у них участь, за прогнозами Микола Томенка, теж буде становити близько півсотні.

“На майбутнє потрібно робити жорсткіші умови для участі у президентських та парламентських виборах. Наприклад, для кандидатів у президенти ставити не тільки вимогу внесення застави, але й збору певної кількості підписів про підтримку громадян”. – зазначив заступник керівника центрального штабу Анатолія Гриценка.

Читайте також:
Анатолій Гриценко – найкращий кандидат на посаду президента, – Микола Томенко у Тернополі