П’ятниця , 26.04.2024

Чому новому президенту потрібний прем’єр-професіонал

Головною проблемою як команди Зеленського, так і його політичної сили – “Слуги народу” – є відсутність чіткого плану, як забезпечити необхідні зміни в країні.

Мовчати та відбуватись жартами уже не вийде — перед президентом уже постають серйозні не лише зовнішньополітичні, а й економічні виклики.

А у складі партії “Слуга народу” надто мало професіоналів, здатних виробити план швидких змін в країні. Допомогти новому президенту може тільки партнерство із потужною і досвідченою політичною силою.

Голосуючи в другому турі за президента Зеленського, люди насправді демонстрували своє бажання змін. Рекордний відсоток на виборах — це відсоток не стільки підтримки його як кандидата, скільки відсоток людей, які хочуть швидких змін в країні.

Ці очікування залишаються високими — адже в країні накопичилось чимало болючих проблем, які дбайливо плекались попередньою владою. Вони перетворили життя українців в таке пекло, що вони по мільйону на рік тікали з країни. Тарифи, ціни, низькі зарплати, неможливість відкрити власний бізнес — все це вимагає негайних дій.

При цьому єдиний політик, який всі свої публічні заяви присвячує роз’ясненню того, як швидко побороти кризу і добитись реального покращення життя — Юлія Тимошенко. У неї є чіткий план-графік, складений на основі «Нового Курсу України». В нього входить і аудит старої влади, пропозиції по раціональній земельній політиці, рекомендації до реформи податків і багато іншого, чого так очікують громадяни.

Фактично від Зеленського вимагають виконання програми Тимошенко. Із цим згідна більшість політичних експертів.

Але Тимошенко і не протиставляє себе президенту — навпаки, вона і її політична сила уже задекларували готовність увійти з ним в “Коаліцію дій”.

Цей союз не лише буде природнім. Давши згоду на таку коаліцію, президент уникне пастки, в яку потрапляли всі президенти — від Ющенка до Порошенка. Адже якщо утворена монопартійна більшість, а оточення монополізує вплив на президента — то останній швидко втратить зв’язок із народом і стане фасадом тіньових кіл.

А для Зеленського народна підтримка дуже важлива. Коаліція із “Батьківщиною” її збереже, адже на думку фахівців Міжнародного центру політичних досліджень вона є найбільш розгалуженою і потужною партією країни.

Ось чому важливо, наскільки масовою буде фракція Юлії Тимошенко в парламенті. Володимиру Зеленському необхідна підтримка не лише “Слуги народа”, а й потужної професійної та народної партії — такої як “Батьківщина”.

Роман КРИЦЕВИЧ

One comment

  1. двох красивих і веселих країна не витримає. мусить бути бодай хтось із них розумний!