Субота , 27.04.2024

Чи має значення вік при пошуку роботи?

Останні дослідження показали, що близько 40% кандидатів на посаду у віці 40+ років отримували відмову.

Звичайно, роботодавці відмовляли з інших причин, оскільки дискримінація по віку може стати причиною позову та навіть кримінальної відповідальності. Якщо вас цікавить робота Тернопіль пропонує знайти її на сторінках сервісу OLX Робота. Досвід показує, що навіть люди за п’ятдесят знаходять тут хороші вакансії.

робота, вакансії

Чому відмовляють старшим людям?

Хоча роботодавці напряму не пов’язують вік кандидата з відмовою у працевлаштуванні, можна припускати, в чому полягає відмова. Серед можливих причин:

  • неможливість адаптуватися до нових стандартів;     
  • недостатньо швидка адаптація людей старшого віку в молодому колективі;
  • неможливість керувати колективом молоді;
  • менша цілеспрямованість та мотивація.

Варто зазначити, що далеко не кожен роботодавець слідує цим стереотипам. А це саме стереотипи. Сучасні люди в віці за 40 років відмінно володіють комп’ютерами, добре розуміються в фінансах, мають підхід до молоді.

Що стосується керуючої посади, то зазвичай саме старше покоління за рахунок набутого досвіду краще справляється з такими завданнями. Дуже часто роботодавець навіть вказує бажаний вік 40-45 років у вакансії на посаду керівника.

Ситуація в Україні та світі

Сучасність змушує переглянути такий підхід. За 20-30 років кількість жителів країни у віці за 40 збільшиться вдвічі. Причина цьому – суттєве зниження народжуваності в 90-хх. Тому роботодавцям варто брати в колектив людей 40+, щоб взагалі не залишитися без працівників.

Покоління за 40 не прагне осісти в офісі, як це планує молодь. Серед будівельників, слюсарів, кондитерів, спеціалістів по ремонту – саме представники 35-50 років.

Як не парадоксально це б не звучало, майбутнє за робітниками 40+. Тому роботодавцям, які хочуть взяти на роботу професіоналів, варто позбуватися стереотипів, пов’язаних з віковими обмеженнями. Але водночас ні один з кандидатів на посаду не застрахований від цих стереотипів.