П’ятниця , 26.04.2024

Савченко: Після Революції гідності з банківської системи зникло приблизно 500 мільярдів гривень

Скандал про зловживання в оборонпромі – це лише один з епізодів злочинного розкрадання державних коштів.  Це ж саме стосується і схеми “Роттердам+”.

Про це заявив відомий в Україні банкір та фінансист Олександр Савченко.

За його словами, насправді таких оборудок існує дуже багато, адже за останніх п’ять років з банківської системи України зникло близько 500 мільярдів гривень, причому 90% з цих коштів вивели через корупційні схеми

Минулого тижня у Тернополі перебував один з представників команди Анатолія Гриценка, відомий банкір, фінансист та меценат Олександр Савченко.

Під час зустрічі з тернополянами в Українському домі “Перемога” із залу прозвучало запитання щодо нашумілого скандалу про зловживання в оборонпромі та про залучення кредитних коштів у цій злочинній схемі.

“Скандал про зловживання в оборонпромі – це лише один з епізодів злочинного розкрадання державних коштів.  Це ж саме стосується і схеми “Роттердам+”. Насправді таких оборудок існує дуже багато. Після Революції гідності з банківської системи України зникло приблизно 500 мільярдів гривень, 90% з цих коштів вивели через корупційні схеми”. – зазначив Олександр Савченко.

Задля вирішення цієї проблеми він пропонує взяти 100 найбільших кредитів, виданих в Україні, і по кожному такому кредиту відкрити кримінальну справу.

“Посадити треба того, хто видав кредит на сотні мільйонів гривень і того, хто взяв такий кредит. Там на 100 таких кредитів будуть фігурувати прізвища близько 50 людей. Бо схема така, що сам собі дав, сам собі і взяв”. – зазначив фінансист.

Водночас він пропонує скласти рейтинг антиукраїнців, небезпечних для банківської сфери України.

“Сьогодні ми переслідуємо тих, хто взяв валютні кредити для придбання житла і не міг вчасно повернути кошти через зростання курсу долара. Минуло уже вдосталь часу, а держава досі не може вирішити це питання. Пропоную по іншому глянути на проблему вимивання коштів із українських банків. Потрібно ідентифікувати 100 антиукраїнців, найбільш небезпечних для економіки нашої країни, покарати їх та змусити повернути вкрадені кошті”. – зазначив Олександр Савченко.

Нагадаємо, нещодавно кандидат у президенти Анатолій Гриценко представив Олександра Савченка як свого кандидата на посаду глави НБУ у випадку перемоги на президентських виборах.